Foto Pošta / Vladimir Stefanović
Generalni sekretar Postevrope sa predstavnicima organizatora i domaćina

“Pošta Srbije” bila je domaćin Postevropa 2024 Biznis foruma u Beogradu, koji je okupio vodeće ličnosti i međunarodne lidere i stručnjake iz poštanske industrije.

Ovaj forum predstavlja platformu za razgovore o najnovijim trendovima i inicijativama koje imaju ili mogu imati značajan uticaj na poštansko poslovanje.

Boton Sebeni, generalni sekretar Postevrope

Forum je otvoren uvodnim govorom Botona Sebenija (Botond Szebeny), generalnog sekretara Postevrope, koji je kazao da je Biznis forum njen integralni deo i istakao važnost saradnje i inovacija u industriji.

– Postevropa okuplja javne poštanske operatore koji funkcionišu u okviru regulative Svetskog poštanskog saveza – kazao je Sebeni.

Tema foruma se svake godine menja, a od 2012. godine organizuje se paralelno sa Generalnom skupštinom, pružajući učesnicima priliku da saznaju više o aktuelnim poštanskim trendovima, steknu uvide od generalnih direktora i dublje istraže načine na koje pošte mogu ostvariti održivu društvenu i konkurentsku transformaciju u izazovnim vremenima.

Veštačka inteligencija je odabrana za noseću temu ovogodišnjeg foruma, a glavni govornik Dekster Tilien (Dexter Thillien), vodeći analitičar za tehnologiju i telekomunikacije Economist Intelligence Unit (EIU), koji je podelio svoja zapažanja o budućnosti veštačke inteligencije i njenom uticaju na digitalnu transformaciju i pružio uvid u trenutnu situaciju AI i njen uticaj na ekonomiju i društvo.

Obraćanje Mihaila Jovanovića i panelisti

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-upravu Vlade Republike Srbije, takođe je poželeo dobrodošlicu učesnicima i pozdravio odluku “Pošte Srbije” da logistički centri u pet gradova budu opremljeni robotima pri čemu bi se očuvala radna snaga, a roboti bili podrška u povećanju brzine.

– Primena veštačke inteligencije ima visoko mesto na agendi prioriteta Vlade Republike Srbije. Još 2019. godine smo doneli strategiju razvoja veštačke inteligencije za period do 2025, čime smo postali prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja je imala takvu strategiju i tek 26. zemlja na svetu. Srbija je time postala član globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju što nas svrstava među 29 zemalja koje prednjače u ovoj oblasti – zaključio je doc. dr Mihailo Jovanović.

Okrugli sto obuhvatio je prezentacije inovativnih projekata iz različitih poštanskih organizacija. Govornici su predstavili kako se generativna veštačka inteligencija koristi za unapređenje usluga, uključujući digitalne skokove u logistikama i transformaciju podataka u vrednost.

Zoran Anđelković, v.d. direktora “Pošta Srbije” i Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-upravu Vlade Republike Srbije

Govornici su se fokusirali na značaj veštačke inteligencije, inovacija i održivosti u poslovnim strategijama poštanskih operatora, dok su panel diskusije omogućile razmenu iskustava i izazova u primeni novih tehnologija. U okviru panela, direktori poštanskih operatora podelili su svoja iskustva u primeni AI i razgovarali o budućim pravcima razvoja. Razmatrane su ključne teme kao što su upotreba AI u unapređenju usluga, kao i izazovi sa kojima se susreću, poput dostupnosti podataka.

Na panel diskusiji “Veštačka inteligencija u poštanskim strategijama” o iskustvu Srbije i o Strategiji razvoja veštačke inteligencije govorio je savetnik predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Stefan Badža.

Sažimanjem ključnih tema i zaključaka sa naglaskom na značaj nastavka dijaloga i saradnje unutar industrije, forum je i zvanično završen, uz zahvalnost svim učesnicima, govornicima i organizatorima koji su dali svoj doprinos. Ovaj važan događaj, koji je pružio jedinstvenu priliku za razmenu znanja, ideja i iskustava, čime se doprinosi budućem razvoju poštanske industrije, završen je u optimističkom tonu uz snažnu podršku inovacijama i održivosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here