Tanjug/AP
Vladimir Zelenski i Donald Tramp

Posedovanje nuklearnog oružja jedina je alternativa ulasku Ukrajine u NATO, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Kako je istakao, on je to pitanje pokrenuo na sastanku sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom u septembru.

– Kada sam razgovarao sa Donaldom Trampom, rekao sam mu: “Kakav je izlaz? Ili će Ukrajina imati nuklearno oružje – i to će u tom slučaju biti naša zaštita – ili treba da budemo u nekom savezu. Danas ne znamo ni za jedan efikasan savez osim NATO. Ko se odrekao nuklearnog oružja? Svi? Ne, samo Ukrajina. Ko se danas bori? Ukrajina – rekao je Zelenski na pres-konferenciji nakon obraćanja na samitu EU.

Šta Ukrajina želi od Šolca?

Zelenski je rekao da planira da ubedi nemačkog kancelara Olafa Šolca da promeni mišljenje po pitanju isporuka raketa „taurus“ i članstva Ukrajine u NATO, prenosi „Ukrajinska pravda“.

– On nikada nije rekao “ne”, ali nikada nije rekao ni “da”. Radićemo na tome – naveo je Zelenski, istakavši da je imao mnogo razgovora sa nemačkim kancelarom po tom pitanju.

Vladimir Zelenski predstavio je pred parlamentom Ukrajine svoj „Plan pobede“, koji se sastoji od pet tačaka i tri tajne dopune i u kome se, između ostalog, predlaže da se na teritoriji zemlje razmeste strane snage nenuklearnog obuzdavanja.

Prva tačka je geopolitička: pozivanje Ukrajine u NATO „odmah“.

Međutim, ranije je stalna predstavnica SAD u NATO Džulijana Smit izjavila da Alijansa neće u bliskoj budućnosti uputiti poziv Ukrajini za pridruživanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here