Tanjug
Emir Kusturica

Reditelj Emir Kusturica zatražio je da Viši sud u Beogradu zabrani Želјku Mitroviću emitovanje snimka koji je kreirala veštačka inteligencija, a u kojem se koristi Kusturičin lik i glas. Reditelj zahteva da Više javno tužilaštvo i REM pokrenu postupak protiv Pinka zbog emitovanja tog snimka.

“Zbog korišćenja tehnologije za lažiranje i kreiranje uvredljivog sintetizovanog audio i video snimka, Emir Kusturica preko advokatske kancelarije Tomanović zahteva da Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu pokrene postupak i zahteva uklanjanje predmetnog snimka, da REM pokrene postupak protiv Pinka, a da Viši sud u Beogradu donese privremenu meru i zabrani Želјku Mitroviću dalje emitovanje i da na bilo koji drugi način učini dostupnim u javnosti nezakonitu obradu glasa i lika“, navodi se u saopštenju Advokatske kancelarije Tomanović.

„Nezakonito korišćenje veštačke inteligencije za kreiranje lažnih i montiranih snimaka poznat kao ‘dipfejk’ (deepfake), prepoznato je u mnogim državama kao društveno opasno za demokratsko društvo, elementarna lјudska prava ali i za bezbednost građana“, ističu iz advokatske kancelarije.

Kancelarija dodaje da tvorac snimka uvredu i nezakonito postupanje ne može pravdati navodnom satirom, ističući da „snimak nije ni satira, ni umetnički ni bilo koji pravno dozvolјeni oblik izražavanja već zakonom zabranjeno postupanje suprotno javnom interesu“.

Emir Kusturica objavio je autorski tekst pod naslovom „Šta nam je, dakle, uradio Žeks?“, na koji mu je vlasnik TV Pinka odgovorio snimkom koji je napravila veštačka inteligencija, a u kojem su iskorišćeni rediteljev lik i glas kako bi se napravio video materijal u kojem Kusturica navodno govori.

Kusturica u tom videu, navodno, sam govori kako je njegov otac izvršavao likvidacije za Oznu, on radio za Udbu i kako je u ljubavi sa onima koji ubijaju decu na istoku.

4 COMMENTS

  1. Puna podrska Emiru Kusturici.On je u pravu.Mitrovic misli da je iznad zakona i morala.Ne cenim njegove vrednosti.Kusturica je vixoji srpski intelektualac koji zasluzuje sve srpsko postovanje.

  2. Žeks je budala, veoma štetna za ljudski rod.
    Trebalo bi ga procesuirati!
    Pozdrav za Kustu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here