U Crnoj Gori je više Crnogoraca nego Srba, ali više govore srpski nego crnogorski, pokazali su rezultati popisa sprovedenog krajem prošle godine. Srpski, pokazalo se, govori njih četiri odsto više nego ranije.

Statistika kaže da je Crnogoraca 41,12 odsto, ili 256.436, a Srba trećina, gotovo 33 odsto, ili 205.370 građana, deset odsto su Bošnjaci, a oko pet Albanci. Rusa je približno dva odsto, a Muslimana 1,63 odsto.

Prema rezultatima u Crnoj Gori je najviše onih kojima je maternji jezik srpski, oko 43 odsto ili 271.422 osobe, dok je crnogorski to za 34,54 odsto ili 225. 956 osoba.

Pravoslavaci prednjače

Pomoćnica direktora Uprave za statistiku Monstata Snežana Remiković je navela i da bosanski priča 6,68 odsto, albanski 4,49 odsto, ruski 2,21 odsto i srpskohrvatski 5,51. odsto.

Na popisu je 71 odsto reklo da su pravoslavci, 20 odsto islamske veroispovesti, katolika je oko tri, a ateista malo više od dva procenata.

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kaže da su rezultati popisa veoma važni zbog politika koje treba da vode Skupština, Vlada i sve nadležne institucije kako da Crna Gora bude bolje mesto za život i kako da bude zemlja koja će imati jasnu i sjajnu budućnost.

– Kao pripadnik srpskog naroda, veoma sam zadovoljan da je protekao pošteno, da smo dobili rezultate kakvi jesu, jer je situacija bolja nego što je bila ranije – kazao je Mandić.

Danijel Živković iz DPS-a Mila Đukanovića drugačije je protumačio rezultate rekavši da su potvrda da je zemlja uprkos propagandi i pritiscima da da joj se nametne etnički koncept, uspela da sačuva građanski karakter kako je predviđeno Ustavom.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”