EPA/Boglarka Bodnar
Edi Rama

Pod naslovom “Migracijom morate da upravljate pametno”, list “Berliner cajtung” donosi intervju sa albanskim premijerom Edijem Ramom. Povod za razgovor je početak rada azilantskog centra u Albaniji po dogovoru sa Italijom, piše DW.

Albanija već dve decenije nastoji da postane članica Evropske unije, ali će na članstvo verovatno čekati do sledeće decenije, ocenjuje berlinski list u uvodu intervjua sa Ramom. On objašnjava teško istorijsko nasleđe svoje zemlje i ukazuje na brz ekonomski napredak u poslednjih nekoliko godina, prenosi Dojče vele.

Na pitanje o severnom susedu, Crnoj Gori, koji želi da već u ovoj deceniji postane članica EU, Rama kaže: „U Podgorici su skloni izrazito optimističkom razmišljanju. Kada, relativno posmatrajući, pogledamo početne pozicije za proširenje EU, onda smo mi zemlja s najbržim napretkom“.

Kao argumente navodi udvostručavanje bruto domaćeg proizvoda, rast plata u javnom sektoru i poboljšanje saobraćajne infrastrukture.

Za Ramu, Evropska unija nema alternativu. On lično ima ambiciju da Albanija bude spremna za pridruživanje godine 2030.

A o BRIKS-u kaže: „Prvo, BRIKS je vic. Drugo, istorija nas je na tvrd način naučila da postoji samo jedno mesto na koje možemo da se oslonimo. To je Evropa, Evropska unija“.

Kako je promenio odnos sa Srbijom

Sledeće novinarsko pitanje je glasilo: „Jugoistočna Evropa ima iza sebe mnogo ratova i kriza. Kakav je trenutni odnos prema susednim zemljama, posebno prema Srbiji i Kosovu?“

Rama odgovara: „Komšije su komšije, ne možeš da ih biraš. Ali uvek treba raditi na tome da se odnosi sa njima popravljaju u neguju. Moja baba je bila mudra žena, nije imala formalno obrazovanje ali je čitala sa oduševljenjem. Uvek je govorila: ‘Srećne komšije, srećna kuća’. Zato sam potpuno promenio naš odnos sa Srbijom“, kaže albanski premijer.

– Bili smo potpuno razdvojeni dok nisam prvi put posetio Beograd, 68 godina po početku poslednjeg rata, kako bih uspostavio vezu sa Srbijom. Naravno, imamo razlike, posebno u pogledu na Kosovo. Srbija još uvek poriče realnost da je Kosovo samostalna i nezavisna država. A tu nema povratka – navodi albanski premijer.

Kako kaže, ako hoćemo da omogućimo bolji život sledećoj generaciji, moramo da prihvatimo da nismo istog mišljenja o tom pitanju.

– To ne bi trebalo da nas sprečava da u drugim oblastima sarađujemo, jer postoji puno zajedničkih interesa. Čak i ako je Srbija, na primer, bliža Rusiji i Kini, što Albanija nikada ne bi uradila, ipak nam je potreban održiv mir – zaklučuje Rama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here