EPA
Alija Izetbegović

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je nekadašnji bošnjački lider u BiH Alija Izetbegović “nepresuđeni ratni zločinac” i da njegov amanet slede svi politički predstavnici Bošnjaka u BiH, odnosno ne prihvataju dejtonsku BiH sa pravima koja imaju narodi i entiteti.

– Alija Izetbegović je nepresuđeni ratni zločinac i to je evidentno. I tužilac Haškog tribunala, u to vreme Karla del Ponte, rekla je da ga je smrt sprečila da izađe na sud – rekao je Dodik za Srnu i RTRS.

Konstatujući da u Federaciji BiH to žele da potisnu, Dodik je naveo da to pokazuje i njihova težnja da svoje ratne zločince proglase herojima, ne samo za svoj narod, nego za sve narode.

Dodik je podsetio da je Izetbegović u Drugom svetskom ratu bio u Handžar diviziji, koja je poznata po tome da je klala i ubijala sve Srbe na koje je naišla, a u bivšoj Jugoslaviji je ležao zbog radikalne ideologije “Mladih muslimana”.

On je istakao da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić nesumnjivo deo istorije i da to niko ne može da zaobiđe

– Istorija naroda je nezaobilazna, nesumnjivo je da je Izetbegović imao uticaj na istorijska dešavanja, konstituisanje muslimanskog odnosno bošnjačkog naroda, nesumnjivo da su istorijsku ulogu imali Karadžić i Mladić i to ne možete da izbrišete – objasnio je predsednik Srpske.

On je dodao da mogu pričati da je neko presuđen ili ne, ali istorijski gledano Alija Izetbegović je bio vođa muslimanskog, od 1993. godine bošnjačkog naroda, kao što je istorijski neosporno da je Karadžić bio vođa srpskog naroda i Mladić komandant vojske.

Dodik je podsetio i da je Alija Izetbegović čovek koji je rekao da će žrtvovati mir za navodnu nezavisnost BiH.

– Videli smo kuda je to odvelo, a kada mi kažemo da nećemo žrtvovati mir ni za nezavisnost Republike Srpske, nama uvode sankcije – istakao je predsednik RS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here