Youtube/Kosovo Online
Višesatno čekanje pri ulasku na KiM: Administrativna linija Merdare

Vlasti u Prištini su ukinule zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju, ali je za njen prolazak otvorena samo administrativna liniju Merdare, pa je na tom prelazu stvorena velika gužva i čekanje kamiona sa tovarom.

Kolona je duga nekoliko kilometara, a iz pravca Kuršumlije stoji nekoliko stotina kamiona, pa vozači kažu da čekaju skoro 12 sati da bi stigli do kontrolnog punkta Prištine. Kontrola se vrši u carinskom terminalu, a kompletan teret kamiona se radi ručno što traje od sat do dva, pa je za dan prošlo svega 20-ak kamiona iz centralne Srbije. U koloni su i šleperi u tranzitu sa robom iz država regiona za KiM, što takođe utiče na dužinu čekanja. Putnički saobraćaj na ovoj administrativnoj liniji se obavlja bez zastoja.

Pritisak Zapada

Na ukidanje zabrane ulaska robe iz centralne Srbije na KiM, vlast u Prištini se odlučila, početkom prošle nedelje. Ovu odluku su doneli zbog pritiska Zapada, prvenstveno Nemačke iz koje je upućena poruka da neće biti na samitu Berlinskog procesa ako ne ukinu zabranu robe iz centralne Srbije i ne pristanu na deblokadu CEFTA. Priština je obrazložila gužve, navodima da će prolaz robe na ostalim punktovima sa centralnom Srbijom biti moguć kada instaliraju skenere za kontrolu.

Zabrinutost zbog ovih gužvi na Merdarama i nakon što je Priština saopštila da je ukinula zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na AP Kosovu i Metohiji, preneo je premijer Miloš Vučević nemačkom izaslaniku za Zapadni Balkan Manuelu Zaracinu.

– Vidimo opet neke prepreke i blokade, ali nismo hteli da to potenciramo u zvaničnom formatu i kvarimo, na neki način, slavljeničku atmosferu desetogodišnjice Berlinskog procesa. Ali smo mu na marginama, moji saradnici i ja rekli, da to što se dešava na Merdaru nije ono što bi trebalo da bude dogovor CEFTA – rekao je premijer novinarima tokom samita Berlinskog procesa.

Foto-dokaz

Saracinu su, kako je ukazao, dali fotografije koje su dobili od direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića snimljene na Merdarama. Naglasio je i da postoji jedna kontradiktornost, a to je da su se neki zahvalili Prištini na rešavanju problema oko CEFTA, a svi su zaboravili da je Priština napravila problem oko CEFTA.

– Napravite problem pa ga ispravite i svi vam se zahvaljuju. Ali da ne mračim, hvala kancelaru Šolcu na prijemu, predsednici Evropske komisije i to je to. Idemo dalje da radimo – rekao je Vučević.

Upitan može li se očekivati funkcionisanje regionalnog tržišta nakon što je Priština kočila CEFTA i drugačije ponašanje EU, kazao je da ima obećanje od Nemaca da će “sve to biti bolje ili pristojnije uređeno”.

– Priština je dozvolila da roba iz centralne Srbije ulazi samo na administrativnom prelazu Merdare i još uvek ne dozvoljava ulaz preko Jarinja i Brnjaka, pod izgovorom da čekaju skenere iz Nemačke. Time će potvrditi kako postoji bojazan i od trećeg faktora, od trećih država, da mi, ne znam šta, prenosimo preko administrativne linije, pa su zato potrebni skeneri. Prave se te veštačke gužve, pratićemo – rekao je on.

Kampanja u jeku

Premijer je podsetio da je na KiM trenutno u toku predizborna kampanja pred izbore koje Priština organizuje u februaru naredne godine.

– U budućnosti će zbog toga biti raznih izazova, ali je na građanima Srbije da budu mirni, strpljivi i da shvate da u mirnim uslovima Srbija pobeđuje – kazao je Vučević.

Duga zabrana

Priština je odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije donela sredinom jula 2023. iz, kako je rečeno, bezbednosnih razloga. Povod su našli u tome što je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca koji su zašli na teritoriju centralne Srbije, i mada su oni u međuvremenu pušteni, zabrana uvoza robe iz Srbije ostala je na snazi. Iz EU se više puta čulo da je takva odluka prištinskih vlasti suprotna CEFTA sporazumu i nije u duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između “Kosova” i EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here