EPA/Facundo Arrizabalaga
Boris Beker i Novak Đoković

Trijumf Janika Sinera protiv Novaka Đokovića u Šangaju i dalje odjekuje u teniskom svetu. Nema nijednog velikog asa iz prohujalih vremena koji ne komentariše ishod ovog mastersa ali i sjajnu igru italijanskog asa.

U oči upada da gotovo niko ne pominje probleme sa dopingom, očigledno smatraju da Siner ne snosi krivicu. Fokus je na njegovoj igri i kvalitetu pobede protiv Đokovića.

– Pogledao sam mnogo Sinerovih mečeva u poslednje vreme, jasno je da je od US opena na maksimumu – ističe Boris Beker.

Nemac je tri uspešne godine proveo za kormilom Đokovićevog uspona. Za te tri godine Srbin se izjednačio po kvalitetu sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom i pripremio platformu za ono što je usledilo sa Goranom Ivaniševićem. Potpuno osvajanje teniskog vrha. Zato je Beker odličan sagovornik za poređenje Đokovića i Sinera.

– Stil Janikove igre je sličan Novakovom, pogotovo u smislu konstantnosti. Siner nikada ne ide ispod proseka, uvek je na visokom nivou. Lopte su mu veoma brze i teraju protivnika od osnovne linije. Kada je Nole bio malo mlađi, do pre par godina, mogao je da dominira u razmenama sa osnovne linije zahvaljujući dobrim osnovama – radu nogu i brzini – navodi najmlađi vimbldonski šampion u istoriji.

I Beker, kao i mnogi analitičari, smatra da budućnost teniskog vrha pripada Janiku Sineru i Karlosu Alkarasu. Uostalom, njih dvojica su podelili ovogodišnje grend slem titule, mada je Italijan bio mnogo uspešniji na ostalim turnririma – osvojio je tri titule više, među kojima dva mastersa 1.000 više. Zato i jeste ubedljivo prvi na ATP listi, sa više od četiri hiljade poena više. S druge strane, Alkaras je dobio sva tri ovogodišnja meča protiv Sinera i preokrenuo međusobni skor na 6:4.

– Možemo Sinera i Alkarasa da definišemo kao Đokovića i Federera u budućnosti, ali u realnim proporcijama. Ipak su Rodžer i Nole ispisali, uz Rafu Nadala, istoriju – podvlači Beker.

Nemac očekuje da rivalitet Italijana i Španca bude glavna atrakcija ATP tura u narednim godinama:

– Sa aspekta lepote, Alkarasov stil igre je sličniji Rodžeru iako mu je Rafa idol. Stilski gledano, Alkarasa možemo porediti sa Federerom, a Sinera sa Đokovićem – zaključio je Beker.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here