EPA/Antonio Bat
Zoran Milanović i Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo je danas i u Saboru kritikovao predsednika Republike Zorana Milanovića rekavši da “srozava kredibilitet zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u” i pozvao još jednom opoziciju da podrži učešće Hrvatske u aktivnosti NATO za podršku Ukrajini (NSATU).

Plenković je optužbama na račun Milanovića pokušao da pridobije poslanike opozicije da glasaju za Vladin predlog podrške Ukrajini, na koji je predsednik Hrvatske ranije odbio da da prethodnu saglasnost. Da bi predlog Vlade bio usvojen Plenkoviću je potrebna dvotrećinska većina poslaničkih glasova.

Plenković je kazao da zbog Milanovića u NATO-u ne znaju hoće li Hrvatska ostati pouzdan saveznik ili će im u nevolji okrenuti leđa.

– Ne znaju jesmo li mi zemlja koja će pomoći žrtvi – kazao je premijer podnoseći godišnji izveštaj o radu Vlade u hrvatskom parlamentu.

Ocenio je da u Hrvatskoj ima puno političkih aktera koji nemaju “niti minimalan element identifikacije” s EU ili NATO, zbog čega dolazi do javne rasprave o tome treba li zemlja da pomogne Ukrajini, što je nazvao “apsurdnim” i “sramotnim”.

Plenković je opoziciju pozvao da razmisle šta njihovo glasanje čini za međunarodni kredibilitet Hrvatske.

– Kamo ćete nas odvesti vašim glasom? U poziciju nepouzdanog saveznika i neodgovornog partnera koji ne pomaže žrtvi, pa makar i simbolično? – upitao je Plenković opoziciju.

Rekao je da je zemlja svoj spoljnopolitički uticaj demonstrirala ove godine kada se donosila odluka o otvaranju pregovora o pristupanju Evropskoj uniji s Bosnom i Hercegovinom, pri čemu je bilo, kako je rekao, “jako puno otpora”.

– Pokrenuli smo inicijativu, sami smo zvali (predsednicu Evropske komisije) Ursulu fon der Lajen i (tadašnjeg holandskog premijera) Marka Rutea, sami došli u Sarajevo i rastumačili zemlji koja je tada bila najskeptičnija u donošenju odluke da postoje snažni razlozi i ispunjeni kriterijumi i reforme koji se sada ispunjavaju brže nego pre i u martu je doneta odluka koja menja strateški put nama najvažnije susedne zemlje – rekao je Plenković.

Naglasio je važnost Hrvata izvan Hrvatske, objasnivši da im se, između ostalog, pridaje pažnja “znatno povećanim sredstvima za finansiranje njihovih aktivnosti očuvanja hrvatskog identiteta, kulture i jezika”.

– Podrške koje se najbolje vide u Bosni i Hercegovini, gde finansiramo izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta, Sveučilišta u Mostaru, gde dajemo ogroman doprinos finansiranju i KBC-a u Mostaru, ali i drugih zdravstvenih ustanova – kazao je Plenković, prenela je Hina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here