Kosovo online
Manuel Zaracin

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je, komentarišući gužve na prelazu Merdare od kako je ukinuta zabrana srpske robe, da su slike sa tog prelaza problematične i da bi volelo da se kamioni sa robom iz Srbije brže kreću, piše Radio KiM.

Zaracin je, između ostalog, pohvalio napredak koji je napravljen pristankom Srbije da se Kosovo u Cefta predstavlja samostalno, a ne preko Unmika kao do sada, te pozitivno ocenio ukidanje zabrane na uvoz robe srpskog porekla na Kosovo.

Na pitanje novinara da li se može smatrati napretkom ako kamioni sa robom iz Srbije u kilometarskim kolonama čekaju po nekoliko dana ulazak na Kosovo, dok prehrambeni proizvodi sa Kosova podležu višenedeljnim fitosanitarnim proverama u Srbiji, Zaracin je rekao da bi svakako voleo da se kamioni sa robom brže kreću.

– Ručno kontrolisanje robe iz bezbednosnih razloga prilikom ulaska na Kosovo nije nelegalno, takođe nije nelegalna ni fitosanitarna kontrola u Srbiji. Međutim, slike koje dolaze sa Merdara su problematične, i voleli bi da vidimo da se kamioni sa robom kreću što brže – odgovorio je on.

Nemačka, kako kaže, razume zabrinutost kosovske vlade za bezbednost, naročito nakon napada u Banjskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here