Tanjug/AP
Olaf Šolc

Evropska unija kompletna je jedino sa Zapadnim Balkanom, poručio je danas nemački kancelar Olaf Šolc otvarajući Samit Berlinskog procesa i posebno poručio Beogradu i Prištini da njihova budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put – sprovođenja postignuzih sporazuma. 

On je na otvaranju samita Berlinski proces koji se održava u Berlinu rekao da svi znamo koliko je region zapadnog Balkana još uvek oblikovan sukobima iz prošlosti, kao i da je vreme da se oni prevaziđu i da se okrenemo prema budućnosti.

– Zato želim da poručim našim prijateljima iz Beograda i Prištine, nemojte dopustiti da vas prošlost vrati unazad sa puta prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. Idalje sam uveren da ta budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put – potpuno sprovođenje sporazuma koje ste već postigli. Opredeljeni smo za rešavanje bilateralnih pitanja u duhu saradnje i miroljubivim sredstvima. To je ono za šta se Berlinski proces zalaže – rekao je Šolc.

Istovremeno, on je pohvalio deblokadu Cefta sporazuma o slobodnoj trgovini, jer to, rekao je, omogućava aktiviranje nekoliko drugih sporazuma, poput sporazuma o radnim dozvolama i rutama e-trgovine.

– Deblokada Cefta sporazuma nije jedina odluka koju donosimo danas. Potpisaćemo i dva dokumenta koji će ljudima olakšati svakodnevni život, prvi, novi akcijski plan za zajedničko regionalno tržište, temeljni dokument za dalje produbljivanje privredne integracije. Obuhvatajući i socijalne i radne aspekte saradnje i mobilnosti, ovo će učiniti prekogranični rad manje komplikovanim i značajno će vas približiti standardu EU – rekao je Šolc.

On je istakao da ministri spoljnih poslova, privrede, poljoprivrede i zaštite životne sredine zemalja članica EU zajedno sa kolegama zemalja Zapadnog Balkana i predstavnicima civilnog društva, naučnicima, članovima parlamenta rade na pitanjima koja su važna za građane u svim našim zemljama, od kontrole granica i upravljanja migracijama do zelene transformacije, ekonomske saradnje i rodne ravnopravnosti, kako bi se ubrzala integracija u EU svih zemalja Zapadnog Balkana.

– Zajedno radimo na pronalaženju kompromisa za dobrobit svih. Hvala vam na vašem doprinosu ovome. Berlinski proces je uspešna priča. Dodajmo nova poglavlja ovoj priči dok evropska budućnost za vaše građane i vaše zemlje ne postane stvarnost – zaključio je on.

5 COMMENTS

  1. Kada Nemačka odprizna tzv Kosovo i odustane od okupacije južne srpske pokrajne, onda ćemo možda i ozbiljno shvatiti Šolcove reči. Do tada posmatramo kako se Albanija, Nemačka i Turska bore sa Amerikancima za prevlast na teritoriji koja je jedino i isključivo SRPSKA !!!

  2. Ja koliko znam Srbiji se nudi pristup EU više
    od 20 godina.
    Tu su bili razni ultimatumi np:ratnih sločina
    isporuke i čak srpskog predsednika Miloševića.
    Sve su to srbi ispoštovali i dan danas srbija vidi
    EU samo na karti.
    Sutra može srbija da i kosovo prizna isto će joj biti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here