pixabay.com

U danima kada svakodnevno izveštavamo o brojnim poskupljenjima, beležimo i jedno neočekivano pojeftinjenje, koje će obradovati mnoge.

Naime, ne pamti se da su drva za ogrev u čačanskom kraju bila jeftinija nego ove jeseni. Trenutna cena kubnog metra bukovine ili cerovine je oko 7.000 dinara. Samo godinu dana ranije za kubik ogreva je trebalo izdvojiti i do 2.000 više. Po planinskim selima “u mestu”, umetrena drva se mogu naći i za 1.000 do 2.000 jeftinije, s tim što prevoz do grada, odnosno domaćinstva pada na teret kupca. Pretprošle godine je ogrev bio najmanje 25 odsto skuplji nego ove jeseni.

– Prošla zime je bila prilično blaga, pa su skoro svi potrošili za oko 30 do 40 odsto manje ogreva nego prethodnih godina kada smo imali serijale ledenih dana. Te zalihe kupcima sada omogućavaju da nabavljaju manje ogrevnog drveta, u toj meri je i prodaja slabija. Potražnja za drvima je prilično slaba, pa je to oborilo cenu. Tražnja je slaba iz više razloga, najpre jer su se mnoga domaćinstva preorijentisala na kotlove na pelet, a ima i onih ređih što su letos ugrađivali toplotne pumpe pa im drva više nisu potrebna –  kaže Mileta Marić, jedan od prodavaca ogreva.

Podsećamo cena ogrevnog drveta u Čačku je oko 7.000 dinara, koliko košta kod prekupaca i po stovarištima. Pre samo nekoliko godina išla je i više od 11.000 koliko je kubik koštao u vreme korone. Prošle grejne sezone za metar je trebalo izdvojiti od 8.000 do 10.000 u zavisnosti od vrste i kvaliteta drveta. Cena struganja ove godine je ostala ista, te strugari ovu uslugu naplaćuju 600 dinara po kubnom metru. Oni uslugu struganja vrše na pokretnim bansecima, priključeni na trofaznu struju domaćina. Isto toliko naplaćuju i cepanje električnim cepačima.

Pre dve godine za tonu peleta u Čačku je trebalo izdvojiti čak 38.000 dinara, a ove oko 22.000. Energent koji je najmanje pojeftinio je ugalj i to za 1.000 dinara po toni, pa se pljevaljski ugalj po čačanskim stovarištima kreće oko 17.000 dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here