Boban Ristić PKS

Sedmica za nama je puna dobrih vesti, a jedna od najboljih je da se na današnjem Srpsko-turskom poslovnom forumu okupilo više od 177 srpskih i 120 turskih kompanija iz svih sektora privrede, koje su donele konkretne projekte za jačanje saradnje i poslovnih veza.

Bez snažne podrške i ličnog prijateljstva predsednika Vučića i Erdogana teško da bi naše privrede mogle da urade ono što su do danas postigle, poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež je na otvaranju foruma kome su prisustvovali predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, kao dobru vest naveo i to što je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku već u avgustu premašen naš godišnji izvoz u Tursku, kao i da idemo ka rekordu kada je u pitanju međusobna razmena dveju zemalja.

– Ovo je nedelja dobrih vesti, Srbija je dobila investicioni kreditni rejting, tržište na kome mogu da se dobiju proizvodi iz Srbije bez carina povećano je na 2,8 milijardi ljudi. Otvorena je i nova era time što smo ušli u alijansu za baterije i stvorili mogućnost da budemo jedan od ključnih faktora u novoj zelenoj industrijskoj revoluciji – rekao je Čadež i ukazao da je i velika čast da se poslovni forumi već četvrti put održavaju u prisustvu dva predsednika. „To dovoljno govori o velikom prijateljstvu i dobrim odnosima naših zemalja“, dodao je predsednik PKS.

Govoreći o firmama koje su sa konkretnim projektima došle na forum i bilateralne sastanke sa turskim partnerima, Čadež je naveo da su PIK Bečej i Friglo spremni da udvostruče razmenu sa Turskom, jagodoniska „Jela“ želi da poveća izvoz nameštaja na tursko tržište, a puno je mogućnosti za saradnju u IT-ju i skoro u svim sektorima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je dolazak turskih investitora za Srbiju od izuzetnog značaja i zahvalio turskim privrednicima što zapošljavaju ljude u Srbiji i ostavljaju deo svog dohotka u našoj zemlji.

– Mi ćemo za svega mesec dana da otvorimo prugu Novi Sad – Subotica. Bićemo povezani sa Budimpeštom brzom prugom, čim Mađari završe svoj posao za manje od dve godine. Istovremeno, krenuli smo sa  izgradnjom brze pruge Beograd – Niš, Niš – Dimitrovgrad već radimo, što znači da ćemo do Istanbula stići mnogo brže, moći da imamo pravi Orijent ekspres kao nekada i da za nekoliko sati od Beograda, Niša ili Pirota i drugih naših gradova na jugu i jugoistoku Srbije stignemo do najvećeg grada u Turskoj – rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ističe da turske firme u Srbiji zapošljavaju 9.600 ljudi, dok je njihov ukupan prihod premašio milijardu dolara, a rekao je i da su vrata  širom otvorena za sve preduzetnike iz Srbije koji žele da rade u Turskoj.

Erdogan je, obraćajući se učesnicima foruma, rekao da turske firme stvaraju dobre poslovne prilike i da je trenutno 850 investitora u Srbiji čija je vrednost kapitala u poslednjih 12 godina, od početnog jednog miliona, porasla na 540 miliona dolara.

– Naše dve zemlje su puno toga postigle, dok je naša spoljnotrgovinska razmena u poslednje dve godine prevazišla cifru od dve milijarde dolara, što pokazuje u kolikoj je uzlaznoj putanji naša razmena – rekao je Erdogan.

Predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak rekao je da je trgovinska razmena između Srbije i Turske povećana i da se očekuje dalji rast.

– Mislim da će tome doprineti i mogućnost putovanja bez vize. Znam da je putovanje sa ličnom kartom nešto na čemu se radi, što će umnogome olakšati poslovanje – rekao je Olpak na skupu.

Turska i Srbija su zemlje velikih privrednih mogućnosti, a ditigalna i zelena tranzicija dve su važne teme i na tom polju dve zemlje mogu učiniti značajne zajedničke korake, ocenio je Olpak.

Nakon plenarnog dela održani su bilateralni sastanci privrednika koji su razgovarali o konkretnim poslovima i projektima u energetici, infrastrukturi, turizmu, automobilskoj i prehrambenoj industriji i drugim branšama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here