EPA/Justin Lane
Predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja

Danas, nakon Pojasa Gaze, Bejrut se nalazi u epicentru krize koja je zahvatila ceo region, sa srceparajućim slikama bombardovanja koje se već šire svetom, primetio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji u Libanu.

– Stotine izviđačkih i napadnih bespilotnih letelica danonoćno deluju na nebu iznad južnog Libana. Svakog sata avioni izraelskog ratnog vazduhoplovstva lansiraju masivne raketne i bombaške napade – rekao je ruski doplomata.

Cinizam izraelskih napada na Liban je zabrinjavajući, jer su mete gusto naseljena područja Bejruta i drugih libanskih gradova, naglasio je Nebenzja.

Vlasti Jerusalima ne samo da otvoreno krše principe međunarodnog humanitarnog prava, već i žrtve među civilnim stanovništvom smatraju svojevrsnom “kolateralnom štetom”, dodao je Nebenzja.

– Ne vidimo opravdanje za nove žrtve civilnog stanovništva koje se već broji na hiljade. Izražavamo našu solidarnost sa rukovodstvom i narodom Libana koji je bio izložen oružanoj agresiji. Iako je kopnena invazija na Liban zastala, više od milion stanovnika južnog Libana već je prinuđeno da napusti svoje domove – naveo je ruski diplomata.

Izrael je pošao na veliki rizik, uprkos gorkom iskustvu kampanje iz 2006. godine, a zajedno sa njim su i njegovi američki saučesnici “skovani” predizbornom kampanjom koja je dostigla vrhunac, primetio je ruski diplomata.

– Sa njima je sve jasno, samo je pitanje šta u ovim okolnostima da rade članovi Saveta bezbednosti. Ne znam za naše kolege, ali mi ostajemo uvereni da je što skoriji prekid vatre u Pojasu Gaze glavna stvar kojoj Savet mora da teži – naglasio je Nebenzja.

Rusija zahteva punu i sveobuhvatnu primenu Rezolucije Saveta bezbednosti 1701 koja sadrži i izraelsku obavezu da prekine sve ofanzivne vojne operacije, povuče svoje oružane snage iz južnog Libana i okonča okupaciju libanskih teritorija, i Hezbolahove obaveze o povlačenju jedinica severno od reke Litani, poručio je on.

Podsetio je da je Rusija 3. oktobra poslala seriju humanitarne pomoći u Bejrut i dodao da su humanitarni napori nedovoljni u okolnostima u kojima Izrael i SAD dolivaju ulje na vatru u jeku najrazornije eskalacije na Bliskom istoku i krše međunarodno pravo i Povelju UN, prenosi RT Balkan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here