Lična arhiva
Igrali i van bine: Srednji ansambl i koreograf Miloš Stošić

Srpsko kulturno udruženje “Desanka Maksimović” iz Lugana je najpoznatije po organizaciji manifestacije “Desankini dani”, ali aktivno učestvuje i na drugim događajima u okolnim gradovima. Kao i prethodnih godina i ove je udruženje iz kantona Tićino, na jugu Švajcarske, učestvovalo u tradicionalnom jesenjem projektu multinacionalnog predstavljanja u Lokarnu.

Čelnica udruženja, Marija Miladinović, zadovoljna je učestvovanjem i ishodom kulturnog događaja:

Bez treme: Mali amsambl na sceni

– I ove godine, kao i svih prethodnih, na dostojanstven način smo predstavili otadžbinu, a naše gastronomsko bogatstvo je došlo do izražaja i svima prijalo, jer sve što smo izložili bilo je primamljivo i ukusno za svačiji apetit. Upoznali smo i stekli nove prijatelje i drago mi je što širimo krug prijatelja. Posebno mi je drago i srećna sam što smo sreli nove prijatelje a nama bliske pravoslavne narode, Grke i Ruse iz Sibira – kaže Marija za “Vesti”.

Etno-stil: Deo štanda kluba iz Lugana

Ona ističe da su domaćini su bili ljubazni i topli.

– Nastupali su naši srednji i mali ansambl, a što se tiče štanda, naš je bio, kao i uvek, najveseliji. Ispred našeg lepo okićenog i još bolje opremljenog štanda, orilo se Užičko kolo, gde su nam se sa oduševljenjem i velikim entuzijazmom, ne krijući nostalgiju za prošlim vremenima, pridružili Makedonci i Bosanci. Gde god se pojavimo širimo pozitivnu energiju i dobre vibracije i ponosna sam na sve članove udruženja, jer su doprineli da se na najlepši način predstavimo lokalnom stanovništvu Lokarna – sa ponosom ističe Marija Miladinović.

Milena, Elena, Leonora i Ivana

Orila se pesma

Lokarnom se orila i pesma “Veseli se, srpski rode” koju su pevale devojčice Milena Stojadinović, Elena Milovanović, Aleksandra i Leonora Miladinović, članice SKU Desanka Maksimović”. Njih je pripremila Ivana Pendić.

Najtraženiji specijalitet: Bojan Tasić i Ivan Pendić su kuvali pasulj

Malo je kazan pasulja

– Kao i prošle godine, spremali smo kazan pasulja, pošto nam je pasulj nekako najbolji specijalitet koji je svima omiljen, onda sarme, pite, gibanice i kolače. Bilo je prelepo kao i prošle godine, samo što se ove godine povećao broj naše dece i roditelja, a samim tim, naš štand je bio bogatiji nego prošle godine. Sve smo prodali i naravno pasulj do poslednje kašike. Majstori koji su spremali pasulj su bili Bojan Tasić i Ivan Pendić – navodi Marija Mihajlović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here