pixabay.com

Izraz “teška noga” odnosi se na vozače koji imaju naviku da voze mnogo brže od dozvoljene brzine i oni su rasprostranjen problem u mnogim zemljama. Ipak, neke od njih su uspešnije u borbi sa takvim vozačima.

Prema “Forbsu”, u 2020. nesreće povezane sa prekoračenjem brzine su činile 11.258 od 38.824 saobraćajnih nesreća, što predstavlja 29 odsto svih saobraćajnih nesreća u toj godini.

Za početak, napomenimo da SAD, na primer, imaju neke od najblažih zakona o putevima na svetu, odmah iza Južne Afrike. Iz Evrope nam dolaze zemlje koje imaju jednu od najstrožih kazni.

„CarBuzz“ je sastavio listu na osnovu ozbiljnosti i obima pristupa prekoračenju brzine. Zemlje koje jednostavno nude novčane kazne i ništa drugo nisu uključene na ovu listu uprkos tome što imaju stroge zakone o bezbednosti na putevima.

Danska

Danska ima relativno visoke kazne za prekoračenje brzine, posebno u urbanim ili naseljenim područjima. Ograničenje brzine za stambena naselja je nešto manje od 30 km/h, a prelazak 20 km/h preko tog ograničenja rezultiraće kaznom od 615 evra, a prekoračenjem za 40 km/h kaznom od 885 evra.

Danski zakon takođe kaže da ako prekoračite ograničenje, bilo u naseljenom području ili na auto-putu, vaša vozačka dozvola će biti bezuslovno oduzeta, na period od šest meseci do 10 godina.

Francuska i Monako

Francuska i Monako imaju iste saobraćajne zakone, koji su relativno blaži u poređenju sa ostatkom sveta. Ne postoje varijacije u kaznama za različite prekršaje prekoračenja brzine. Bilo da se radi o prekoračenju brzine u naseljenom mestu ili na auto-putu, kazna će biti približno 140 evra.

Francuska i Monako imaju male kazne, ali ono što razlikuje zakone o prekoračenju brzine u Francuskoj i Monaku je činjenica da šalju ljude u zatvor zbog ponovljenih prekršaja prekoračenja brzine.

Još jedan interesantan aspekt pristupa dve zemlje prebrzi vožnji je njihova reakcija na strance. Ako je stranac uhvaćen u prebrzoj vožnji, policija može da zapleni vozilo i natera osobu da plati kaznu na licu mesta, ili može biti oduzeta vozačka dozvola i osoba može dobiti zabranu vožnje u Francuskoj.

Iako bi se novčana kazna mogla izmiriti, vraćanje zaplenjenog automobila može biti teško jer sudovi moraju utvrditi koliko je prekršaj bio ozbiljan.

Tako, na primer, mogu da udvostruče ograničenje brzine u naseljenom mestu. Kao rezultat toga, automobil se možda neće vratiti vlasniku, pa će se čak možda i prodati na aukciji.

Faktor koji povećava verovatnoću da budete uhvaćeni u prebrzoj vožnji je široka mreža kamera za kontrolu brzine kojih ima oko 5.000, sa skoro hiljadama lažnih kamera širom zemlje.

Švajcarska

Švajcarska je korak iznad Francuske i Monaka jer je jedna od retkih zemalja u Evropi koja će vozača poslati u zatvor zbog prekoračenja brzine.

Zemlja je poznata po strogim zakonima i njihovoj primeni. Ograničenje brzine za naseljena mesta je 50 km/h, dok je maksimalna brzina određena na 120 km/h za auto-put.

Maksimalna novčana kazna koju neko može dobiti je 570 evra, što se smatra upozorenjem i izriče se ako neko prekorači ograničenje brzine za 18 km/h.

Sve iznad toga će rezultirati oduzimanjem dozvole na jedan mesec, sa prekoračenjem brzine do 40 km/h koja će verovatno rezultirati oduzimanjem dozvole na najmanje tri meseca.

U najtežim slučajevima, brzina veća od 40 km/h rezultiraće zatvorskom kaznom od najmanje jedne godine. Jedan od zanimljivih delova zakona o prekoračenju brzine je da se kazne zasnivaju na oporezivom prihodu i bogatstvu, tako da oni sa dubljim džepom mogu dobiti kaznu koja premašuje vrednost vozila.

Norveška

Norveška je poznata po svom pristupu brzoj vožnji. Norveški zakon je izuzetno strog kada je u pitanju prekoračenje brzine. Ova zemlja ima najniža ograničenja brzine u Evropi.

Ne treba da čudi što su kazne u Norveškoj visoke, sa minimalnom kaznom od 720 evra za prekršaje koji se dešavaju na auto-putevima. U gradovima i naseljima raste cena izrečenih kazni. Ako vas zateknu da vozite 20 km/h preko ograničenja brzine u naseljenom mestu, bićete kažnjeni sa 960 evra. Maksimalna kazna koju osoba može dobiti je 1.200 evra.

Brzina kojom neko prekorači ograničenje zavisi od toga da li će mu biti oduzeta vozačka dozvola ili će biti poslat u zatvor. Brzine koje određuju da li će vam vozačka dozvola biti suspendovana razlikuju se u zavisnosti od oblasti.

U naseljenim mestima brzina je ograničena na 30 km/h. Ako neko bude uhvaćen da vozi 55 km/h, onda mu vozačka dozvola može biti oduzeta u najmanju ruku tri meseca do tri godine.

Ono što će vas dovesti u zatvor je da vozite 75 km/h u stambenom naselju i to će privući bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje 18 dana. Pored toga, prekršaji mogu takođe dovesti do najmanje 30 sati društveno-korisnog rada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here