Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom, i najavio da će Srbija u sredu, sledeće nedelje, potpisati značajan energetski ugovor sa američkom firmom UGTR.

– Mi ćemo sledeće srede potpisati izuzetno značajan energetski ugovor. Ispunjavanje tog energetskog ugovora će u budućnosti značiti mnogo za našu zemlju i osigurati nam da nekoliko godina imamo električnu energiju, a što nije lako u savremenom svetu – rekao je Vučić.

Trgovinska razmena

On je istakao da ekonomska i trgovinska razmena sa Sjedinjenim Američkim Državama, bez obzira na veliku udaljenost između naših zemalja, značajno napreduje.

– Ona je višestruko uvećana u odnosu na period pre samo nekoliko godina i očekujemo da ove godine bude najveća u istoriji i pređe 1,4 milijarde dolara, a prema našoj računici u prvih osam meseci ona je iznosila gotovo 900 miliona evra – rekao je Vučić. On je rekao da je Fernandez sa šefom srpske diplomatije Markom Đurićem potpisao bilateralni sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike i da je za Srbiju to “jedna od ključnih stavki”. Vučić je kazao da je sa Fernandezom razgovarao i o daljem tehničko-tehnološkom unapređenju i napretku Srbije.

– Razgovarali smo i o uvođenju 5G
mreže u Srbiji, o tome kako i na koji način da svi naši podaci budu zaštićeni, da građani budu sigurni, a da istovremeno obezbedimo tehnološki napredak kakav postoji u najrazvijenijim zemljama sveta – rekao je Vučić.

Mineralne sirovine

Prema njegovim rečima, sa sagovornikom je razgovarao i o korišćenju mineralnih sirovina i o litijumu.

– Rekao sam da ćemo konačnu odluku doneti kada budemo sagledali sve studije i da verujemo da je moguće da i uz američku pomoć i podršku obezbedimo najviše zaštitu životne sredine, potpuno zaštitu ljudi i da vidimo kao veliku priliku postojanje mineralnih sirovina na teritoriji Srbije za dalji ekonomski uspon naše zemlje – naveo je Vučić. On je istakao da očekuje da stopa rasta u Srbiji u ovoj godini bude veća od četiri odsto, uprkos suši koja je pogodila poljoprivredu. – Da bismo sve to uspeli, važno je da idemo stepenik po stepenik napred, a ne da samo očekujemo da se sve nastavi i da bude lepo, a da ne moramo ništa novo da uradimo – rekao je Vučić. Napomenuo je da je neophodno da radimo napornije kako bismo uspeli da popravimo svoju poziciju u svetu i svoju poziciju na globalnom tržištu. Hoze Fernandez je zahvalio Vučiću na prijemu i istakao da je Srbija konstruktivan partner SAD po brojnim pitanjima u regionu, uključujući tu energetiku i regionalnu ekonomsku integraciju.

Erdoganov dolazak

Predsednik Srbije biće domaćin predsedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji u četvrtak i petak. Prema programu posete, posle ceremonije svečanog dočeka ispred Palate Srbija, uslediće sastanak dvojice predsednika, nakon čega će Vučić i Erdogan učestvovati na četvrtoj sednici Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Turske. Nakon sednice biće potpisani sporazmi. Planirano je da Vučić i Erdogan prisustvuju biznis forumu u hotelu Hajat, koji će imati za cilj dalje unapređenje odnosa Beograda i Ankare.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here