Kosovo online
Redžep Tajip Erdogan i Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama je posle sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Tirani rekao da Kosovo ne može naći većeg prijatelja od Turske i njenog predsednika i podsetio da je upravo Ankara prva priznala nezavisnost Kosova.

– Želim da istaknem da je Turska prva priznala Kosovo. Ovo nije bilo samo diplomatsko priznanje, već i hitno priznanje, u skladu sa radom kosovskog parlamenta. U vreme kada su kosovski poslanici odobrili nezavisnost, Turska je odmah odlučila da prizna Kosovo. Kosovo ne može naći većeg prijatelja od Turske i predsednika Erdogana. Delimo mišljenje da razgovorima treba unaprediti odnose dve zemlje, Srbije i Kosova – istakao je u svom obraćanju Rama.

On je rekao da je veoma zadovoljan sto je održan drugi sastanak Saveta za Saradnju na visokom nivou, čime je potvrđena rešenost da se ojača strateški karakter ove saradnje.

– Uspeli smo da ocenimo konkretnu implementaciju potpisanih sporazuma i da konstatujemo veliki potencijal koji imamo u ovoj saradnji. Erdogan uvek ponavlja da nivo komercijalne saradnje između Albanije i Turske ne odražava ovaj potencijal. Kako se čulo, ambicija nam je da dostignemo nivo od dve milijarde evra, da bismo potom krenuli u drugu fazu napretka. Podelio sam sa predsednikom Erdoganom zadovoljstvo sto je broj turskih državljana koji su posetili Albaniju u prvih osam meseci ove godine porastao za 85 odsto – naveo je Rama.

Kaže da ga raduje što se potvrđuje i jačanje vojne saradnje dve zemlje.

– Poznato je da je Turska dostigla veoma visok nivo u vojnoj industriji i mi smo identifikovali konkretne investicije u tom pravcu. Veoma cenim odluku predsednika Erdogana da Albaniji pokloni značajan broj dronova kamikaza. Ovaj poklon ne treba nikog da brine, ali ovo je vrlo jasna poruka predsednika Erdogana, da je Albanija neprikosnovena – dodao je.

2 COMMENTS

  1. “U vreme kada su kosovski poslanici odobrili nezavisnost ” – dakle Rama otvoreno govori da je Klinton lagao kada je rekao da je održan referendum o nezavisnosti tzv Kosova. Što se Turske tiče i Srbija razmatra da prva prizna Kurdistan na teritoriji Turske, kada neki falsifikovani parlament proglasi nezavisnost… videćemo, polako… možda Turska u budućnosti odluči da poštuje Međunarodno pravo i povelje UN, pa poništi tu sramnu odluku. Za Albance ne brinem – pošto su već očistili američke, nemačke i vatikanske cipele, sada ljube skute Erdoganu, a sutra će možda Siju i Putinu….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here