Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom, i najavio da će Srbija u sredu, sledeće nedelje, potpisati značajan energetski ugovor sa američkom firmom UGTR.

– Mi ćemo sledeće srede potpisati izuzetno značajan energetski ugovor. Ispunjavanje tog energetskog ugovora će u budućnosti značiti mnogo za našu zemlju i osigurati nam da nekoliko godina imamo električnu energiju, a što nije lako u savremenom svetu – rekao je Vučić.

Trgovinska razmena

On je istakao da ekonomska i trgovinska razmena sa Sjedinjenim Američkim Državama, bez obzira na veliku udaljenost između naših zemalja, značajno napreduje.

– Ona je višestruko uvećana u odnosu na period pre samo nekoliko godina i očekujemo da ove godine bude najveća u istoriji i pređe 1,4 milijarde dolara, a prema našoj računici u prvih osam meseci ona je iznosila gotovo 900 miliona evra – rekao je Vučić. On je rekao da je Fernandez sa šefom srpske diplomatije Markom Đurićem potpisao bilateralni sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike i da je za Srbiju to “jedna od ključnih stavki”. Vučić je kazao da je sa Fernandezom razgovarao i o daljem tehničko-tehnološkom unapređenju i napretku Srbije.

– Razgovarali smo i o uvođenju 5G mreže u Srbiji, o tome kako i na koji način da svi naši podaci budu zaštićeni, da građani budu sigurni, a da istovremeno obezbedimo tehnološki napredak kakav postoji u najrazvijenijim zemljama sveta – rekao je Vučić.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”