EPA/Sergei Ilnitsky

Neprestanim ohrabrivanjem destruktivnih fantazija kijevskog režima, SAD bi mogle da pogoršaju krizu i izazovu pravi sukob između Rusije i Zapada, upozorio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Rjabkov je napomenuo da se nije promenila procena Moskve o ulozi koju SAD igraju u ukrajinskom sukobu, slepo podržavajući najrazornije planove Kijeva, nakon saopštenja Pentagona da za Ukrajinu ostaju na snazi ograničenja da koristi američko oružje za napade na rusku teritoriju.

Trenutno nema nikakvih osnova za pregovore o strateškoj stabilnosti sa Amerikom, konstatovao je diplomata.

– Sad se situacija drastično promenila. Sad više nemamo nikakvu mogućnost, perspektivu ili osnovu za vođenje takvih pregovora, uzimajući u obzir duboko neprijateljsku, antirusku politiku. Ta politika ima za cilj da nam nanese takozvani strateški poraz, kojeg se pridržavaju SAD i njeni saveznici u Evropi. Dok se to ne promeni, ne može biti nikakvih pregovora o strateškoj stabilnosti, produžetku sporazuma START 3, ko god da postane sledeći predsednik SAD – istakao je Rjabkov.

O novoj Trampovi izjavi

Kako je istakao, nije istina da su Vašington, Moskva i Peking bili blizu sklapanja sporazuma o denuklearizaciji za vreme mandata Donalda Trampa, kao što on tvrdi. Podsećanja radi, Tramp je u sredu izjavio da su tokom njegovog mandata SAD, Rusija i Kina bile blizu sklapanja sporazuma koji je podrazumevao potpuno odustajanje od nuklearnog naoružanja.

– Ne, to nije tačno. Opšte je poznato da nisu uspeli pokušaji Trampove administracije da stave za isti pregovarački sto i nas i kinesku delegaciju i prestavnike – objasnio je Rjabkov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here