Vesti

U matici Srbiji je u martu ove godine osnovan Srpski Svetski Sabor Sloge (SSSS) kao udruženje građana sa ciljem da se prebroji i ujedini svetosavska srpska dijaspora koja prema nekim procenama broji oko pet miliona. Osnivači SSSS su Srpsko pravničko društvo iz Beograda, čiji je predsednik Zoran Radović, i Milka Kajganić, književnica, novinarka i dijasporska aktivistkinja iz Švajcarske.

“Mi nismo nikakva politička stranka niti nevladina organizacija i sa zadovoljstvom pozivamo srpsko rasejanje na prvi kongres Srpskog svetskog sabora sloge, koji će se održati 26. i 27. oktobra u manastiru Prohor Pčinjski uz blagoslov mitropolita Pahomija. Tema skupa je “Srbi, narod u nestajanju”. Ovaj kongres će okupiti intelektualce, istraživače, aktiviste iz Srbije i dijaspore, kao i sve zainteresovane za budućnost srpskog naroda. Razgovaraćemo o izazovima s kojima se suočavamo, istražiti uzroke demografskih promena i osmisliti strategije za očuvanje i jačanje naše zajednice”, navodi se u saopštenju SSSS.

Dalje se navodi da će na kongresu biti oživljeni zaključci sa Prvog kongresa Srba dijaspore koji je održan 1995. godine u Parizu.

“Javite se da se pozabavimo temom Srbi u nestajanju i da usvojimo zaključke po kojima ćemo raditi, uz model članarine JEDAN SRBIN – jedan dolar mesečna članarina = 12 dolara godišnja članarina. Tim novcem ćemo potpomagati studente, siromašne invalide rata i usmeravati ga u ostale akcije koje budemo uneli u godišnji plan rada”, stoji u apelu koji je Organizacioni tim SSSS dostavio redakciji “Vesti”.

Prijave mejlom

“Molimo vas da potvrdite svoje prisustvo do 15. oktobra na mejl adresu: infoŽ4s.org.rs. Vaše učešće donosi dragoceni doprinos ovoj važnoj temi i nadamo se da ćemo zajedno raditi na očuvanju i jačanju identiteta našeg naroda”, navodi se u saopštenju SSSS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here