SSFŠ
KUD "Sveti Sava" iz Cuga na prošlogodišnjoj Smotri

Savez srpskog folklora Švajcarske ove godine obeležava veliki jubilej, 30 godina postojanja. Tim povodom krovna organizacija na čijem je čelu Nenad Milenković organizovaće 9. novembra veliku priredbu u Suru. Priredba će biti održana od 18 sati u sali Berenmate u Suru (Turnhallenjeg 1 – 8034 Suhr), a Nenad Milenković za “Vesti” otkriva detalje.

– Za naš jubilej, 30 godina SSFŠ, spremamo veliki spektakl. Sva društva smo podelili u pet regiona u celoj Švajcarskoj. Uzeću primer regiona Cirih gde su KUD Kolo Baden, Sloga Cirih, “Abrašević” CH i Zavičaj iz Vintertura. Imamo u proseku po pet društava u svakom regionu i oni zajednički pripremaju jednu koreografiju. Svi klubovi šalju po nekoliko folkloraša koji su dobili zadatak da spreme igre iz nekog od regiona naše lepe Srbije. To znači da ćemo imati pet koreografija od svih društava koja su članovi Saveza. Time ćemo i na našoj proslavi pokazati da smo jedna velika porodica – navodi Milenković.

Prema njegovim rečima u sklopu programa nastupiće i hor iz Beograda. Na manifestaciju u Suru su pozvani svi članovi i njihove porodice, a posle zvaničnog programa biće i velika zajednička žurka.

Milenković najavljuje da će tri nedelje kasnije, 23. novembra, u Dietikonu biti održana 25. Dečja smotra.

– Uveliko smo već u pripremama i nikad nismo imali toliko prijavljenih ansambala kao ove godine. To znači da SSFŠ radi sjajno i iz godine u godinu imamo sve više društava koja se sa mnogo ljubavi bave srpskom kulturom i tradicijom i koja se prijavljuju i na takmičarske smotre. SSFŠ radi ozbiljno, sve datume zakazujemo po godinu i dve unapred, da ne dođe do nekog nesporazuma jer poštujemo sve saveze u Evropi i zato mi naše termine zakazujemo unapred da se ne bismo poklopili sa ostalim savezima u okruženju. Tako već znamo da će 27. Smotra srpskog folklora Švajcarske biti 22. marta 2025, a 26. Dečja smotra – 15. novembra 2025. – ističe Milenković.

On ukazuje da je Savez srpskog folklora Švajcarske naš najstariji folklorni savez u dijaspori, baš kao i kulturno-umetnička društva “Dobrosav Radovanović Kikac” iz Bazela i Sloga iz Ciriha.

Dajana Kostić sa polaznicima seminara
Članovi uprave SSFŠ sa generalnim konzulom Šaulićem i sveštenikom Petkovićem

Uspešan seminar

– Imali smo ove godine i vrlo uspešan Seminar folklora 20, 21. i 22. septembra u Šenenverdu. Bilo je ukupno 98 učesnika, i to iz 15 klubova iz Švajcarske, a došli su i predstavnici po dva društva iz Nemačke i Austrije i jednog udruženja iz Francuske. Tema seminara bile se igre i običaji iz Srema i Leskovca i okoline, a predavači su bili Dajana Kostić, Gordana Roganović, Ljubomir Vujčin i Slobodan Jerinić – izjavio je Milenković.

Velika porodica, isti cilj

– Najveći uspeh našeg Saveza i svih naših članova je da smo stvarno jedna velika porodica, da se svi poštujemo, podržavamo i imamo isti cilj – da očuvamo našu srpsku tradiciju, kulturu i folklor i da to prenosimo s kolena na koleno. U tuđini treba očuvati svoj identitet, a jedan od načina da se to učini je kroz folklor, jer naša deca nikada ne smeju da zaborave odakle potiču, odakle su im roditelji i da to jednog dana prenesu svojim potomcima.

Uprava SSFŠ

Uz predsednika Milenkovića, upravu Saveza srpskog folklora Švajcarske čine Ivan Ristović, potpredsednik, Dragan Lukić, sekretar, Nena Simić, zamenica sekretara, Nikola Pavlović, blagajnik, Vojče Milić, zamenik blagajnika, i Nenad Jovanović, koordinator za kontakt sa društvima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here