Zbog navodnih ratnih zločina u ratu u Hrvatskoj 1991-1995, sudovi u ovoj zemlji do sada su izrekli oko 7.000 godina zatvorskih kazni krajškim Srbima i bivšim pripadnicima JNA.

– I to je niža procena u odnosu na do sada 700 pravosnažno osuđenih Krajišnika jer su poslednjih godina te kazne daleko blaže nego ranije i uglavnom se kreću oko deset godina zatvora. Prethodno, u proseku su Srbi bili osuđivani između 15 i 20 godina – kaže za “Vesti” direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Poslednja u nizu tih presuda izrečena je pre nekoliko dana dvojici Srba iz Hrvatske Kostajnice. Osuđeni su na jedinstvene kazne od 11 godina.

Hapšenje u inostranstvu

Štrbac upozorava da je Hrvatska poslednjih godina počela sve više da “štancuje” presude u odsustvu za navodne ratne zločine.

– Podigne se optužnica, a ako taj čovek ne živi u Hrvatskoj oni je dostave advokatu po službenoj dužnosti i zatim okače osam dana na oglasnu tablu nadležnog suda. Ljudi saznaju da su optuženi tek kada ih uhapse negde u inostranstvu ili kada žele da obiđu rodni kraj u Hrvatskoj – kaže Štrbac.

Ovo je, ističe, samo deo “patenta” koji je Hrvatska već “brendirala” i izvozi, kako na Kosovo i Metohiju tako i u Ukrajinu.

– Srbi izvoze šljivovicu, a Hrvati procese za ratne zločine. I zaista su uspešni u tom “izumu”. Suština „patenta” je da se što više dogđaja okvalifikuje kao ratni zločin zato što ta
krivična dela ne zastarevaju. Po ovom „brendu” samo u Ukrajini, zahvaljujući hrvatskim
tužilačkim timovima, do maja ove godine je otvoreno 127.000 procesa za ratne zločine.
U jednom može biti optužena jedna ili 100 osoba. Ovo vam govori o razmerama tog “patenta” – objašnjava Štrbac.

Ističe da je karakteristika “nove faze” procesuiranja Srba u Hrvatskoj i potpuno odsustvo javnosti.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here