pixabay.com

Čaj od koprive je jedno od pića koje nudi brojne zdravstvene prednosti.

Pije se vekovima, a veruje se da potiče iz Kine. Priprema se tako što se listovi biljke potapaju u vrelu vodu, a što se duže kuva, ukus će biti intenzivniji.

Možete ga napraviti od svežeg ili osušenog lišća, a zanimljivo je da ga možete koristiti i kao prilog, u supama ili čorbi. Osim što je nutritivno bogat, gde 100 grama sadrži približno 3 grama proteina i 6,1 gram vlakana, bogat je vitaminom K, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i drugim.

Čaj od koprive ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći kod upalnih procesa i smanjiti simptome stanja kao što su ekcem, artritis i psorijaza. Takođe sadrži visok nivo antioksidanata, koji pomažu u zaštiti naših ćelija od oštećenja i mogu smanjiti rizik od određenih bolesti, kao što su bolesti srca i neki oblici raka.

Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale koji pomažu u održavanju jakih i zdravih kostiju, uključujući kalcijum, magnezijum, fosfor, cink i vitamin K. Takođe sadrže visok nivo bora, koji pomaže u održavanju zdravog nivoa kalcijuma u ​​telu i može pomoći u prevenciji osteoporoze.

Pored toga, kopriva je prirodni antihistaminik i ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u lečenju kožnih oboljenja kao što su akne, koprivnjača i ekcem. Takođe je utvrđeno da antiinflamatorna, antitumorska i antivirusna svojstva koprive pomažu u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate.

Studija Univerziteta Plimut pokazala je da kopriva može smanjiti bol i invaliditet kod ljudi sa osteoartritisom. Utvrđeno je da kopriva poboljšava nivo šećera u krvi povećanjem insulina u telu. Neka istraživanja su pokazala da redovno pijenje čaja od koprive može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here