Lična arhiva
SRPSKIM STAZAMA: Svetlana Matić (druga zdesna) sa gostima iz Sremskih Karlovaca

Zahvaljujući angažovanju i inicijativi prof. Plamenke Vuletić i organizacije Karom iz Sremskih Karlovaca, biblioteka “Mina Karadžić” u Beču, postala je bogatija za 500 novih naslova.

Knjige su iz matice u Beč doneli predstavnici Opštine Sremski Karlovci i prof. Jelena Ratkov sa grupom glumaca iz pozorišta “Kozačinski”.

Povod je bila proslava 200 godina od rođenja Branka Radičevića, najpoznatijeg đaka Karlovačke gimnazije, koja je održana na inicijativu ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić”.

“Predajemo knjige biblioteci “Vilhelmina Mina Karadžić” u Beču. Knjige daruju građani i institucije Sremskih Karlovaca, među kojima su: Opština Sremski Karlovci, na čelu sa predsednikom Draženom Đurđićem, koji je uputio tople reči podrške i zahvalnosti u pozdravnom pismu koje je pročitala Mirjana Jovanović, šefica kabineta predsednika opštine Sremski Karlovci, uz prisustvo Nade Ostojić Agbabe, načelnice odeljenja za društvene delatnosti opštine Sremski Karlovci”, stoji u pismu profesorke Vuletić.

Karlovačka bogoslovija “Sveti Arsenije” uputila je više knjiga iz oblasti pravoslavlja, istorije i religije. Karlovačka gimnazija, poznata kao rasadnik talenata, uputila je knjige poznatih srpskih pisaca i školske lektire. Poznate karlovačke porodice Vuletić, Beretić, Ostojić i Agbaba, takođe su dale svoj doprinos donacijama knjiga iz svojih impozantnih kućnih biblioteka.

Takođe, u darodavce su se upisali i otac Jovan Petković, doktor Jovanović i mnoštvo profesora Karlovačke gimnazije, koji su se odazvali plemenitom pozivu da se obogati kulturna ponuda zavičajne biblioteke “Mina Karadžić”, koju je osnovala prof. Svetlana Matić, predsednica istoimenog društva u Beču.

– Sremski Karlovci predstavljaju središte prosvetnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda. To je bilo u prošlosti, a tako je i danas – rekli su primajući donaciju Dušan Borisavljević i prof. Svetlana Matić koji su izrazili posebnu zahvalnost koleginici Vuletić, ustanovama i porodicama koje su donirale knjige.

Gosti iz Sremskih Karlovca, zajedno sa domaćinima posle druženja u prostorijama Zajednice srpskih klubova, gde se biblioteka nalazi, posetili su Vukov spomenik i spomen-ploču Mini Karadžić, gde su se za uspomenu fotografisali, a potom druženje nastavili obilaskom brojnih srpskih tragova u Beču.

Kraj spomenika Vuku Karadžiću

Različiti žanrovi

Donacija sadrži dela različitih književnih žanrova, među kojima su: pripovetke, đačka lektira, magični realizam, moderna fantazija, naučna fantazija, istorijske knjige, dečje knjige, memoari i autobiografije, umetnost i fotografija, horoskop i ručni radovi, hrana i piće, samopomoć, medicinske knjige, putovanja, humor, eseji, vodiči, religija i duhovnost, porodica i obrazovanje.

Posebna knjiga, na koju su primaoci donacije stavili akcenat je dramatizovana lirska hronika “Branko Radičević – Jednočinka”, autora Petra S. Petrovića. U njoj autor prikazuje dramatizovan životni period Branka Radičevića, njegove poslednje trenutke pred smrt, koja ga zatiče u Beču i momenat kad se oprašta od svojih pesama.

Neke od doniranih knjiga

Kulturno nasleđe

Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić” iz Austrije, nastoji da očuva, osnaži i promoviše srpsko kulturno nasleđe u Beču i Austriji i na tom polju sarađuje sa brojnim srpskim ministarstvima i državnim institucijama svih nivoa u Austriji i Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here