EPA/Georgi Licovski

Politički analitičar iz Skoplja Petar Arsovski rekao je da nova vlada u Severnoj Makedoniji želi bliskost sa Srbijom i ocenio da dve zemlje imaju zajedničke ciljeve, uprkos spornim tačkama poput Kosova.

Za Arsovskog, to je glavna poruka današnjeg susreta srpskog premijera Miloša Vučevića i šefa Vlade Severne Makedonije Hristijana Mickoskog.

– Osim ovih redovnih poruka o energetskom povezivanju, gasnoj infrastrukturi i produbljenoj saradnji u regionu, mislim da je glavna politička poruka da Makedonija, odnosno nova vlada u Makedoniji, ima novo strateško opredeljenje, od doživljene unipolarnosti samo ka EU, NATO-u i Zapadu, ka većoj ekvidistanci, što je pokazatelj bliskosti sa Srbijom, budući da Srbija već dugo ima takvu politiku ekvidistance. Mislim da je to glavna politička poruka da možemo da izađemo iz zahlađenih odnosa i sa Orbanom i sa Srbijom – kazao je Arsovski.

Dodao je da će se nastaviti trend produbljivanja bliskosti sa Srbijom.

– Mislim da će se taj trend nastaviti. Mislim da će Makedonija nastaviti da ima blisku saradnju sa Srbijom, nešto od toga je rešeno, u smislu energetske infrastrukture, gasne infrastrukture i tako dalje. Ali mislim da treba očekivati i produbljenu političku saradnju, odnosno pozajmljivanje političke doktrine od Beograda i Skoplja – smatra analitičar.

Kako kaže, Srbija i Severna Makedonija imaju zajedničke ciljve, ali i tačke sporenja.

– Mislim da su zajednički ciljevi Makedonije i Srbije očekivanja da će Evropska unija doneti nešto više od ovog napretka koji je do sada ostvaren i možda neki nacionalni ponos. A sporne tačke su naravno Kosovo, jer Makedonija ima značajnu albansku manjinu i ima drugačiju politiku prema priznavanju Kosova od Srbije – zaključio je Arsovski.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here