Boban Ristić

Privredne komore Srbije i Dubaija unaprediće zajedničke aktivnosti i ojačati saradnju na svim poljima, kako bi kompanijama iz Srbije i UAE bile još snažnija podrška da se povežu, započnu nove poslove i kooperacije, kao i da izvoze na treća tržišta, poruka je današnjeg poslovnog foruma „Kako poslovati u Dubaiju“.

Forum u Beogradu okupio je predstavnike više od 70 kompanija Srbije i UAE, a u okviru skupa potpisan je Memorandum o saradnji Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Dubaija.

Memorandum su, u prisustvu ministarke privrede Adrijane Mesarović i Ahmeda Almenhalija, ambasadora UAE u Beogradu, potpisali Milovan Kocić, potpredsednik PKS i Muhamed Luta, predsednik Privredne komore Dubaija.

– Naše zemlje polako, ali sigurno postaju strateški partneri i to ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu. O tome najbolje govore investicije iz UAE u našu zemlju, ali i velika zainteresovanost poslovne zajednice Srbije da posluje na tržištu Emirata, posebno na tržištu Dubaija – rekao je potpredsednik PKS Milovan Kocić.

Ističe da naša zemlja zauzima visoko mesto u izvozu jabuka u Emirate, dok je lider u izvozu smrznute maline na to tržište.

Ocenjuje da će Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu između vlada Srbije i UAE povećati i diversifikovati razmenu dveju zemalja, dok će Memorandum o saradnji komora doprineti jačanju veza poslovnih zajednica.

Muhamed Luta, predsednik privredne komore Dubaija ističe da starteška lokacija Dubaija omogućava tom gradu da postane globalno čvorište za međunarodnu distribuciju, kao i da razvija najveća logistička postrojenja za trgovinu hranom.

Srbija, preko Dubaija, može unaprediti izvoz na Bliski istok, Afriku i Aziju i ojačati globalnu poziciju na tim tržištima, istakao je Luta i podsetio da ova komora ima 31 kancelariju širom sveta.

– Poslovni forum u Beogradu održava se u vreme dobrih vesti – pre dva dana tokom posete Njegovog visočanstva šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, Beogradu, potpisan je  Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu, koji otvara put za povećanje trgovinskih i investicionih tokova i jača ekonomsku saradnju – poručuje predsednik komore Dubaija.

Resorna ministarka Mesarović očekuje da će sporazum na najvišem nivou ojačati most saradnje dve zemlje i omogućiti privredama da se dodatno razvijaju, čime će obe ekonomije postati još snažnije.

– Bilateralna ekonomska saradnja između naših država je u usponu. Ukupna spoljnotrgovinska razmena u 2023. iznosila je 147 miliona evra, od čega je izvoz vredeo blizu 111,4 miliona evra i time je ostvario rast od 35,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu – navela je ministarka.

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Ahmed Almenhali kaže da je Privredna komora Dubaija zainteresovana za srpsko tržište zbog njenog liderstva u regionu.

– Emiratske kompanije su ostvarile značajan rezultat u Srbiji u različitim sektorima, a pored toga mala i srednja preduzeća imaju vodeću ulogu u povećanju razmene, predstavljajući sponu između zajednice i rukovodećeg sektora što doprinosi održivosti ekonomskog rasta – rekao je ambasador.

UAE predstavljaju važan centar za investiranje imajući u vidu atraktivno poslovno okruženje, kojim raspolaže zahvaljujući fleksibilnim politikama i višetrukim olakšicama, poručuje Almenhali.

Nakon plenarnog dela održani su bilateralni razgovori kompanija iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, trgovine, mašinske, industrije tekstila i  mode, IT i sektora inovacija. Privrednici su bili u prilici da, u direktnom kontaktu, razgovaraju o novim poslovima i saradnji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here