Vesti
Pokloni iz Švajcarske: Slobodanka Milošević s Hidom Muratovićem

Kada smo je u julu posetili i uz apel našim čitaocima “da je ne zaborave” objavili novi tekst o njenoj sirotinji, bolesti i samoći, delimično paralizovana i usamljena starica Slobodanka Milošević iz zabitog sela Znuša na Rogozni bila je presrećna i ubeđena da će je, čim čuje za njenu muku, posetiti i poznati novopazarski humanitarac Hido Muratović, “majka sirotinje u ovom kraju” i da će joj sigurno doneti i neku pomoć, ali i pozvati dobre ljude iz belog sveta da joj pomognu.

Dobar predosećaj

Da je Slobodanka, dugogodišnja štićenica našeg Humanitarnog mosta, imala dobar predosećaj pokazalo se prvih dana oktobra kada je poznati dobrotvor, po ko zna koji put, svojim terenskim vozilom, stigao na Rogoznu i šlogiranoj starici uručio najpotrebnije namirnice i još jedan vredan i dugo priželjkivani poklon – frižider sa zamrzivačem, vredan 250 evra, koji siromašna Slobodanka nikad ne bi mogla da kupi. Potrebni novac za kupovinu frižidera obezbedio je Novopazarac, zdravstveni radnik, koji dugo živi i radi u Švajcarskoj.

– Doneo je 1.000 evra i zamolio me da podelim sirotinji u ovom kraju, reč je o vrlo dobrom i humanom čoveku, žao mi je što želi da ostane anoniman – priča Muratović i ističe da se odmah setio Slobodankine velike želje i da je požurio da je obraduje. Narednih dana blagodet ove donacije osetiće još nekoliko naših štićenika na Rogozni, Goliji, Pešteru i na severu Kosova.

Elko Baždar sa sestrama

Humane komšije

– Donesu mi komšije iz susednih sela po litar dva mleka ili kilo mesa, pošto nisam imala frižider, sve što odmah ne bi popila i pojela brzo bi mi se pokvarilo, posebno leti kad su velike vrućine. Presrećna sam, frižider i zamrzivač će mi znatno olakšati život, hvala beskrajno dobrotvoru iz Švajcarske, želim mu svaku sreću i boga molim da ga čuva i nagradi – poručuje baka Slobodanka i nada se da će joj dobrotvori iz dijaspore i ubuduće slati pomoć koja joj život znači.

Još jedna vredna donacija stigla je prvih dana oktobra u ovaj deo Srbije, porodica Jašarević iz Ciriha poslala je 300 švajcarskih franaka uz molbu Muratoviću da po 100 franaka uruči porodici Baždar iz Sjenice, teško bolesnoj Zumreti Ćatović sa Peštera i bolesnom mladiću Milosavu Greboviću iz Grgaje na samoj granici Srbije i Crne Gore. Porodici Baždar i Zumreti Ćatović naši čitaoci pomažu duže od decenije, Milosavu Greboviću od marta ove godine.

Svi u porodici Baždar teško su bolesni, nemoćni da bilo šta rade i da se prehrane, starina Raho godinama je na postelji, a njegova odrasla deca Elko, Ela, Sabaheta i Safija imaju smetnje u razvoju, godinama ih izdržavaju dobri ljudi, najviše naši čitaoci.

Pripremamo se za zimu i svaki dinar nam je zlata vredan, i ovu donaciju potrošićemo za ogrev, struju, lekove i brašno, ne znam kako bi bez pomoći dobrotvora, narodne kuhinje i Crvenog krsta u Sjenici, hvala porodici Jašarević i svim drugim dobrotvorima – ističe Elko Baždar.

Pomoć iz Švajcarske puno će značiti i teško bolesnom mladiću Milosavu Greboviću, žitelju sela Grgaje na Pešteru, “zaturenog” u bespuću na granici Srbije i Crne Gore.

Već godinama Milosav ne ustaje iz kreveta, potpuno je iscrpljen, boluje u kućerku sa zemljanim podom, bez vode i struje i nema uslove za lečenje, njegovi siromašni roditelji Radmila i Miljan nemoćni su da mu pomognu. Meštani Grgaja i drugih sela na Pešteru i njegovi bivši nastavnici pokrenuli su humanitarnu akciju, od naših čitalaca do sada mu je stiglo oko 1.000 evra.

Na postelji: Milosav Grebović

Lečenje u Beogradu

Hvala humanoj dijaspori na razumevanju i pomoći, nadamo se da ćemo sakupiti novac za Milosavljevo ispitivanje i lečenje u Beogradu i sanaciju našeg oronulog doma, hvala dobrotvorima iz Švajcarske i svima koji su nam do sada, a naročito nakon pisanja “Vesti”, pomogli – poručuje Milosavljev otac Miljan.

Nova kuća: Zumreta Ćatović

Nemoćna Zumreta

Daleko od Sjenice, u selu Kladnica, živi usamljena i teško bolesna Zumreta Ćatović, dugogodišnja štićenica našeg Humanitarnog mosta, njeno srce radi sa 30 odsto kapaciteta, opstaje zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, mahom iz dijaspore, koji su joj svojevremeno i kuću sagradili. Donaciju iz Švajcarske kompletno će potrošiti za kupovinu lekova i lekarske preglede, dobrotvorima šalje velike pozdrave i zahvalnost do neba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here