Lična arhiva
Pomaže izgradnju dečjeg kampa: Aleksandar Kikanović

Loznički ultramaratonac Aleksandar Kikanović istrčao je 150 kilometara dug zadužbinarski maraton za izgradnju dečjeg i omladinskog kampa Pravoslavnog sportskog udruženja Sveta Srbija na ostrvu Krf. Na trčanje u pet etapa putevima srpske vojske iz Velikog rata krenuo je 28. septembra sa platoa Trga grčko-srpskog prijateljstva u centru Krfa, a na cilj, posle dana pauze, stigao 3. oktobra u mestu Mesonga, gde su 1916. godine bili smešteni pripadnici Šumadijske divizije.

Kikanović kaže da mu je bila velika čast što je mogao da trči maraton na ostrvu tako značajnom u našoj istoriji i da mu je mnogo značila podrška koju je dobio od Željka Popovića, predsednika Udruženja grčko-srpskog prijateljstva sa Krfa, Dimitrija Stikića, predsednika Udruženja Sveta Srbija kao i brojnih Lozničana.

Tragom predaka: Na jednom od mesta gde su bili kampovi srpske vojske

– Prvi put sam bio na Krfu i znači mi što sam mogao da trčim putevima koje su naši slavni preci prešli pre više od jednog veka. Mislim da svaki Srbin treba da poseti ovo ostrvo i bolje upozna mesto gde su naši vojnici pre 108 godina prikupili novu snagu da se pobedonosno vrate u otadžbinu. Trčao sam kroz mesta gde je bilo sedam kampova srpske vojske, gde su se oni iskrcavali, lečili, oporavljali, nadam se da sam ovim maratonom bar malo doprineo ostvarenju ideje o gradnji dečjeg i omladinskog obrazovnog kampa na Krfu. Ove dane nikad neću zaboraviti – kazao je Kikanović posle maratona.

Krf je grčko ostrvo gde se posle prelaska Albanije u januaru 1916. godine našlo oko 150.000 srpskih vojnika koje je čekalo višemesečno lečenje i oporavak od iscrpljenosti. Odatle su išli na Solunski front koji je probijen 15. septembra 2018. i srpska vojska je jurnula u oslobađanje svoje zemlje.

U pet etapa istrčao 150 kilometara

Tvrđava znanja

Ovaj Kikanovićev maraton treba da doprinese uspešnosti akcije podizanja takozvane tvrđave znanja u čemu učestvuju i Udruženje grčko-srpskog prijateljstva sa Krfa i Udruženje za negovanje kulture i tradicije Veseli autobus.

Kako je uoči maratona kazao loznički istoričar Zoran Tošić budući kamp treba da bude izgrađen na dva hektara, imaće od 100 do 150 kreveta, sportska igrališta i sve što je neophodno za boravak dece i omladine. Cilj je da to bude mesto gde će se oni okupljati učiti istoriju, grčki jezik i prijateljske veze srpskog i grčkog naroda učiniti još jačim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here