Uprava a saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu
Arno Gujon

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izjavio je da će do kraja godine poznata francuska televizija doći da snimi nekoliko emisija o Srbiji na temu srpske kulture, istorije, ekonomije, politike i da će na taj način biti razbijeni stereotipi i prikazana realnija slika o našoj zemlji.

Gujon je za današnje Novosti rekao da je to veliki uspeh jer ćemo promovisati srpsko kulturno nasleđe i i istoriju.

On je prethodnih dana sa saradnicima boravio u Parizu i sastao se sa mnogobrojnim urednicima uticajnih medija i direktorima publikacija u Francuskoj.

– Francuska publika će na ovaj način moći da upozna srpsku tradiciju, umetnost, muziku, arhitekturu i kulturne spomenike, čime bi se doprinelo boljem razumevanju i poštovanju srpske baštine – istakao je Gujon.

Prema rečima Gujona, delegacija Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju imala je brojne sastanke i uspostavila kontakte koji će biti od velike koristi prilikom efikasnog reagovanja na dezinformacije koje se ponekad pojavljuju u francuskim medijima.

– Naš cilj je da u slučaju pojavljivanja lažnih vesti o Srbiji reagujemo brzo i efikasno, tako što ćemo direktno informisati te medije sa činjenicama i podacima, da bi njihovo izveštavanje bilo objektivnije. Plan je da ovakvu praksu sprovodimo ne samo u frankofonskim zemljama gde ima preko 320 miliona govornika na tom jeziku, već i za ostale zemlje gde se govori na nemačkom, engleskom i italijanskom – kaže Gujon.

Dodaje da se stiče utisak da se medijska slika o Srbiji gotovo normalizovala u odnosu na devedesete i da čak ima ponovo i simpatija zbog istorijskih veza.

Gujon navodi da je nedavna poseta Srbiji francuskog predsednika Emanuela Makrona pokazala da su odnosi između Srbije i Francuske, zahvaljujući strateškoj saradnji i odličnim odnosima Makrona i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dostigli vrhunac od Drugog svetskog rata.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here