EPA//Valdrin Xhemaj
Avdulah Hoti

Poslanik DSK Avdulah Hoti rekao je da je premijer Kosova Aljbin Kurti, Briselskim sporazumom i Ohridskim aneksom, “vezao ruke” Kosovu, jer je glavni fokus tog sporazuma uspostavljanje Zajednice srpskih opština, a ne međusobno priznanje.

– Kosovo je sebi vezalo ruke Briselskim sporazumom i Ohridskim aneksom. Mi smo proces dijaloga ostavili na koloseku koji vodi ka međusobnom priznavanju, a sada imamo sporazum čiji je glavni fokus osnivanje Udruženja. Dok smo u prethodnim vladama imali pisma američkih predsednika upućena Kosovu i Srbiji da se i jedni i drugi uključe u proces dijaloga za međusobno priznanje, sada imamo pritisak na Kosovo da se angažuje u uspostavljanju Asocijacije. To je razlika i degradacija dijaloga tokom mandata ove vlade –  rekao je Hoti.

On je dodao da je pogrešan pristup Kurtija doveo do gubitka poverenja saveznika, ali i da rizikuje isključenje Kosova iz regionalnog mehanizma Cefta i Berlinskog procesa.

Naglasio je da zabrana uvoza srpske robe nije bila primerena.

– Ali nema sumnje da je neophodno ojačati granice i povećati stepen pripravnosti bez potrebe za drugim merama koje ugrožavaju Kosovo u ovim regionalnim mehanizmima –  rekao je Hoti.

Govoreći o zahtevima vlasti za proširenje vladavine prava i suvereniteta na severu, Hoti kaže da se tako nešto ne može tvrditi dok se srpska zajednica ne uključi u institucije.

Kada je reč o spoljnoj politici, Hoti kaže da su Kurti i predsednica Vjosa Osmani doživeli neuspeh time što Kosovu nisu doneli nikakvo priznanje i članstvo u međunarodnim organizacijama.

Hoti traži da Kurti i Osmani daju odgovore za obmane koje su godinama činili građanima. Smatra da Osmani ne može biti amnestirana za propuste vlade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here