TSS
Vredan rad: Kostovićeva zna put do vrha

Srpski tenis je prethodnih godina iznedrio mnogo sjajnih asova koji su širom sveta proneli slavu našeg belog sporta. Sadašnjost je lepa, a čini se da imamo čemu da se nadamo i u budućnosti. Teodora Kostović je devojka o kojoj će se još mnogo pričati u godinama koje dolaze. Talentovana 17-godišnjakinja je nedavno u Beču osvojila trofej namenjen najboljoj evropskoj juniorki, i to je tek prvi korak ka zvezdama jer put do vrha je trnovit i izazovan. Kostovićeva je sa obe noge na zemlji i spremna za naporan rad, jer samo tako može svoj talenat da pretoči u najveće uspehe u seniorskoj konkurenciji.

– Nije bitno da li igram u dresu reprezentacije ili individualno na turnirima, znam da uvek predstavljam Srbiju i moram da pružim maksimum – istakla je Teodora po povratku iz “glavnog grada srpske dijaspore”. – Osećaj je fenomenalan i neverovatan. Isplatio se trud i rad, kao i upornost. Srećna sam što sam donela zlatnu medalju Srbiji sa Evropskog prvenstva. Prošle godine osvojila sam bronzu i to me je mnogo bolelo. Bilo mi je teško, ali vratila sam se jača, motivisanija i uspela sam da stignem do pehara.

Kina sledeća stanica

Posle Austrije, Teodora je usredsređena na sledeći veliki cilj. U pitanju je takmičenje najboljih osam svetskih juniorki u kineskom Čengduu.

– To je završni masters, potrudiću se da ostvarim što bolji rezultat i da probam da budem broj jedan na svetskoj rang-listi.

Kostovićevoj je svejedno na kojoj podlozi igra.

– Osvajala sam turnire na travi, šljaci, betonu. Najveći procenat uspešnosti imam na travi. Nemam omiljenu podlogu, kad igram najbolji tenis verujem da mi niko ništa ne može – prepuna je samopouzdanja mlada Srpkinja.

Posle juniorskog Rolan Garosa prošle godine počela je da radi na temperamentu i energiji. Godinu dana kasnije uspela je da postane mirnija u završnicama mečeva.

– Drago mi je što se vidi promena. Znam kako je bilo ranije. Radila sam sa psihologom i to mi je mnogo pomoglo. Kako kažu – pritisak je privilegija, tako sam naučila. Mnogo bolje se nosim sa pritiskom u poslednje vreme i sada sam smirena na terenu.

Rasla uz asove

Teodora je imala priliku da stasava uz naše vrhunske asove.

– Odrasla sam uz Novaka Đokovića, Anu Ivanović i Jelenu Janković i njih sam najviše pratila. Oni su me motivisali i inspirisali. Volela bih da ostvarim sve svoje ciljeve, da osvojim što više grend slem trofeja.

Poručuje da se ne plaši konkurencije.

– Protivnice gledam samo kao rivalke, ne ugledam se ni na koga. Trudim se da budem jedinstvena i da drugi gledaju mene.

Svesna je šta je neophodno da popravi kako bi mogla da se nada najvećim uspesima.

– Moram da radim na fizičkoj pripremi pre svega, jer to je jedna od najvažnijih stvari u sportu. Volela bih da unapredim mentalnu stabilnost, da budem još bolja u teškim trenucima u kojima se meč lomi. Kada je neizvesno moram da znam da donesem pravu odluku – kaže Teodora za “Vesti”.

U društvu predsednika TSS: Teodora Kostović i Goran Đoković

Goran Đoković: Ponosni smo

Goran Đoković, predsednik Teniskog saveza Srbije, već na početku mandata imao je priliku da uživa u velikom Teodorinom uspehu:

– Čestitam, svaka čast, ponosni smo svi u savezu, kao i cela Srbija. Posebno je bila impresivna u finalu, gde je nadigrala protivnicu 6:0, 6:1. Nadam se da će i u Kini napraviti dobar rezultat. Ona je u našem programu i mnogo očekujemo od nje u budućnosti.

Boris strog trener

Kostovićeva je član Akademije “Čonkić” u Novom Sadu, gde radi sa Borisom Čonkićem, koji će biti pored nje na mastersu u Čengduu. O svom učitelju kaže:

– Boris je strog, ali to mi ne smeta. Baš tako želim, mora da se zna ko, šta, koliko i kada radi. Tako mora da bude na terenu. Pripreme za masters ćemo imati u Novom Sadu na terenima Monike Seleš. Imam prave ljude oko sebe, verujem u njih kao što oni veruju u mene. Oni su mi najveća podrška. Kao i u svakom sportu, ponekad je teško, pogotovo posle poraza. Čak i kad je teško svi su pozitivni i pokušavaju da mi prenesu pozitivnu energiju.

Trener najbolje mlade evropske teniserke veruje u njenu svetlu budućnost:

– Cilj je da rezultate iz juniorske konkurencije ponovi u seniorskoj. Treba joj malo vremena i nešto više profesionalnih turnira, pošto je ove godine bila fokusirana na juniorsku konkurenciju. Njen najveći kvalitet je to što se lako adaptira na različite podloge. Ona ume odlično da napada, ali i da se brani. Teodorin napredak je konstantan.

Šampionka: Teodora Kostović sa trofejom najbolje evropske juniorke

Umetnička duša

Teodora za “Vesti” kaže da osim tenisa ima još puno interesovanja, privlači je umetnost, kao i mnogi drugi sportovi.

– Volim da crtam, umetnička sam duša. Pratim skoro sve sportove, vaterpolo, košarku, fudbal…

Srpsko zlato: Teodora sa medaljom po povratku iz Beča

Promena ishrane donela boljitak

Promena načina ishrane značajno je pomogla Novaku Đokoviću nekada, a slično je i sa Teodorom:

– Izbacila sam slatkiše, pohovanu hranu, trudim se da jedem što više povrća i voća, meso konzumiram jer bez njega ne mogu da igram. Na meniju su piletina, losos, zavisi od rasporeda. Obećala sam sebi ako osvojim grend slem poješću jedan sladoled. Pre toga ništa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here