Pexels
Ilustracija

Osim ishrane i redovnog vežbanja, postoji nekoliko načina kako prirodnim putem možete uticati na postizanje željene figure.

S postizanjem svojih ciljeva najbolje je započeti odmah ujutru, a u svojoj rutini, osim kvalitetnog doručka, kratke šetnje ili treninga, možete konzumirati i određene vrste pića koje će pomoći u topljenju masnih naslaga na stomaku.

Dijetetičarka Ami Gudson za portal Eat This, Not That izdvojila je četiri najbolje vrste pića koja utiču na masne naslage na ovom području, a koja bi trebalo da konzumirate ujutru.

Zeleni čaj

Osim za topljenje masnih naslaga, zeleni čaj pozitivno utiče i na varenje. Ova vrsta čaja obiluje epigalokatehin galatom (EGCG), za koji se zna da povećava metabolizam i ubrzava proces sagorevanja masti, naročito tokom vežbanja, prenosi Index.

Gudson ističe da „kofein u zelenom čaju takođe ima blagi stimulativni učinak, dodatno povećavajući potrošnju kalorija. Istraživanja sugerišu da kombinacija EGCG-a i kofeina može pomoći u razgradnji masti, posebno masnih naslaga na stomaku“.

Kafa

Šoljica kafe dnevno može pomoći u sprećavanju nakupljanja masnih naslaga na trbuhu, prenosi Eat This, Not That. Do toga dolazi zato što kofein ubrzava metabolizam i sagoreva masti. Jutarnja šoljica kafe takođe stimuliše nervni sistem, što obaveštava masne ćelije da je vreme za razgradnju masti. Ovaj učinak pojačava se kada vežbate.

Istraživanja pokazuju da kofein može povećati potrošnju energije i oksidaciju masti, naročitoo kod vitkih osoba, što ga čini odličnim jutarnjim napitkom za gubitak mase“, tvrdi dijetetičarka.

Čaj od đumbira

Mnogima omiljeni i vrlo zdravi, đumbir povećava telesnu temperaturu, a time i broj sagorelih kalorija. Često se preporučuje za konzumaciju tokom prehlade, ali i kao prirodni izbor za jačanje imuniteta.

„Gingerol, aktivni sastojak u đumbiru, takođe pomaže u poboljšanju varenja, smanjuje glad i ubrzava metabolizam. Studija objavljena u časopisu Metabolism otkrila je da konzumacija čaja od đumbira povećava osećaj sitosti i pomaže telu da efikasno sagoreva kalorije“, objašnjava Gudson.

Proteinski napici

Proteinski napici su izvrsni jer su siti i ukusni. Unos dovoljne količine proteina odmah nakon buđenja može smanjiti želju za hranom, usmeriti gubitak masnoće i pomoći u očuvanju mišićne mase. Sve su to ključni činioci kada je reč o topljenju masnih naslaga na stomaku.

„Jutarnji proteinski šejk, napravljen od proteinske surutke ili biljnog proteina, može pomoći u ubrzavanju metabolizma zahvaljujući termičkom učinku hrane (TEF). Protein ima viši TEF od masti i ugljenih hidrata, što znači da vaše telo troši više energije kako bi ga svarilo i obradilo“, zaključuje dijetetičarka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here