Freepik

Bol u vratu često može biti uzrokovan sindromom karpalnog tunela. Srednji živac, koji je komprimiran u sindromu karpalnog tunela, potiče iz leđne moždine i prolazi kroz pršljenove u dnu vrata.

To znači da iako bol može početi u zglobu, može se proširiti na vrat.

Ponovljene radnje

Radnje koje se ponavljaju, poput tipkanja ili spavanja u nezgodnim položajima, mogu da izazovu upalu tkiva u zglobovima, što pritiska srednji živac. To može da dovede do bola koji se širi od zgloba do vrata.

Trauma na jednoj strani tela, npr. od pada ili povrede, takođe može da ošteti medijalni živac na više mesta, što rezultira bolovima od zgloba do vrata.

Osim toga, menjanje načina na koji koristite ruku kako biste smanjili bol u karpalnom tunelu može stvoriti napetost, što dovodi do bola u vratu i ukočenosti. Preterano korišćenje druge ruke može da izazove slične simptome na suprotnoj strani tela.

Koji su simptomi bola u vratu povezani sa karpalnim tunelom?

Primarni simptom je bol u zglobovima i vratu, posebno tokom aktivnosti koje uključuju ruku.

Ostali simptomi mogu biti trnci ili utrnulost u zglobu i vratu, bol u vratu pri hvatanju predmeta, poteškoće u održavanju stiska, otok u zglobu i vratu, bol ili oticanje prstiju i vrata.

Ublažavanje bola

Kako biste ublažili bol u vratu povezan sa karpalnim tunelom, možete učiniti sledeće:

1. Koristite jastučić za grejanje ili hladan oblog za bol, ukočenost ili otok.

2. Izbegavajte pokrete zgloba, ruke ili vrata koji izazivaju bol.

3. Nosite ortozu za zglob kako biste sprečili prekomerno pomeranje zgloba, posebno tokom spavanja.

4. Uzimajte lekove protiv bolova bez recepta, poput ibuprofena, kako biste smanjili bol i otok.

Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, obratite se lekaru. Teški slučajevi mogu da zahtevaju hirurški zahvat kako bi se smanjio pritisak na srednji živac.

Potrebna je hitna nega ako izgubite snagu stiska, osetite slabost u celoj ruci, iznenada izgubite osećaj u šaci, ruci, ramenu ili vratu, izgubite pokretljivost u vratu ili sposobnost okretanja glave.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here