Vesti
Složna košarkaška porodica

Godinama unazad Košarkaški klub Red Stars sa zapada Sidneja navikao nas je na uspehe u svim uzrastima mlađih selekcija, ali ono što je ove godine uradila plejada talentovanih devojčica i dečaka nije zabeleženo u istorijatu ove velike sportske organizacije. Na završnom nadmetanju zimske sezone za 2024. godinu na teritoriji Košarkaškog saveza Benkstauna, juniorke i juniori Red Starsa osvojili su titule šampiona u svih sedam velikih finala u kojima su igrali!

– Ostvarili smo polusezonu za pamćenje. Svih 12 naših ekipa je ligaški deo takmičenja završilo u vrhu tabele i izborilo plasman u razigravanje, kroz koje se sedam selekcija plasiralo u veliko finale u svom uzrastu. U finalu su svi zabeležili pobede i osvojili šampionske titule. Svi u klubu smo ponosni na decu i na ono što su uspeli da postignu u ovoj takmičarskoj godini – kaže alfa i omega Red Starsa Milorad Đinić.

Red Stars – Juniori do 18 godina sa trenerom Miloradom Đinićem

Na pitanje da li može da se seti sličnog podviga, uspešni košarkaški stručnjak i zaljubljenik u kraljicu igara kaže da je bilo sjajnih sezona, ali nikada ovakva.

– Desilo se jedne godine da smo igrali u šest finala, a da smo dobili pet, ali ovo je prvi put da smo ostvarili stopostotan učinak. Poređenja radi, u prethodnoj, letnjoj polusezoni, igrali smo u šest finala, ali smo pobedili samo u jednoj konkurenciji. Ovo što su deca postigla sada je najlepša moguća nagrada za sav uloženi trud i posvećenost treninzima i utakmicama sve dece u klubu – ističe Đinić.

Takođe, vredi istaći i da se Red Starts razlikuje od većine rivala po tome što igra samo sa svojom decom, dok drugi uzimaju i talentovane igrače i igračice sa strane, na privremenu dvojnu registraciju, kako bi se pojačali. Ipak, ni to im nije vredelo ove sezone protiv nadahnutih talenata iz ovog srpskog košarkaškog rasadnika.

Šampionske titule u ovoj sezoni osvojili su dečaci do 12, do 14, dva tima do 16 i juniorska selekcija do 18 godina. Kod devojčica najbolje u svom uzrastu su ekipe do 13 i do 16 godina starosti.

Vredi zabeležiti i imena mladih šampiona, a predstavljanje svih pobedničkih sastava počećemo od najmlađih. Selekciju dečaka do 12 godina čine: Marko Mizdrak, Sava Marinović, Lukas Trampevski, Luka Mujović, Boško Kukolj, Danilo Vidić i Danijel Đinić.

Zvanje najboljeg ženskog tima do 13 godina zaslužile su: Ela Maho, Iskra Mitrović, Kristina Kos, Irina Stojisavljević, Andrea Kukolj, Anja Gagić, Angelina Čerkić i Una Arsović.

Prvaci u uzrastu do 14 godina za dečake su: Igor Ilišević, Luka Subotić, Kasper Faber, Mihajlo Vidić, Endi Nikolov, Mihajlo Novaković, Daniel Jefremkov, Lui Nuvin Kuong, Koi Luong i Ivan Sedlan.

Žensku šampionsku ekipu do 16 godina čine: Đurđa Marinović, Ema Maho, Teodora Tomašević, Tara Arsović, Nikolija Novaković, Jelena Komazec, Tamara Drača i Iva Traživuk.

U istom uzrastu dečaci su osvojili dve krune – i u konkurenciji prvih i drugih timova. Prvi tim: igrao je u sastavu Andrej Đinić, Strahinja Traživuk, Ksavijer-Fiu Ese, Aleksa Starčević, Dominik Potrus, Petar Lacmanović, Mihailo Dopuđ i Vlado Vujatović. Drugu selekciju, poznatu pod nadimkom Rakete, čine: Kristijan Nikolov, Petar Mandić, Elbron Darjuš, Stiven Hindi, Nemanja Stojisavljević, Luka Vidić, Danijel Nikolov i Đorđo Dib.

Konačno, najstariji šampioni su košarkaši do 18 godina: Miloš Vučenović, Ksavijer-Fiu Ese, Marko Šikman, Sergej Starčević, Džulijan Radišić, Malek Fanuš, Mihailo Mitrović i Dejan Radulović.

Obe ženske ekipe trenira talentovana Ana Traživuk, čak četiri muška tima (do 12, 14, Rakete do 16 selekciju do i 18 godina) vodi Milorad Đinić, dok je na klupi šampionskog tima do 16 godina Aleks Traživuk.

Red Stars – Dečaci do 16 godina sa trenerom Aleksom Traživukom
Red Stars (Rakete) – Dečaci do 16 godina
Red Stars – Devojčice do 16 godina s trenerom Anom Traživuk
Red Stars – Dečaci do 14 godina
Red Stars – Devojčice do 13 godina
Red Stars – Najmlađi šampioni, sastav do 12 godina

Trofeji na Krstovdan

U klubu su pogotovo srećni što su uspesi na završnoj smotri u Sali Benkstaun Kondel park ostvareni na veliki pravoslavni praznik – Krstovdan.

– Mislim da ništa nije slučajno, pa samim tim i to što smo najveći uspeh u istoriji zabeležili baš na Krstovdan. Mi jesmo otvoreni kao klub, imamo i decu različitog porekla, ali ipak, većina naših košarkašica i košarkaša su deca iz srpskih porodica – kaže Đinić.

Vidići košgeteri

Sva deca u redovima Red Starsa bila su sjajna, ali su se neki od njih naročito istakli efikasnošću. Pre svih dvojica Vidića, braća od stičeva Mihajlo i Danilo. Za tim do 14 godina Mihajlo je u finalu ubacio čak 28 od 45 koševa svog tima, dok je Danilo za „dvanaestice“ dao 26 poena od ukupno 43 njegove ekipe. Efikasan je bio i Marko Šikman (U18), strelac 20 poena u finalu. U ženskoj konkurenciji istakla se Irina Stojisavljevića (U13) sa 14 koševa od 26 koliko je ubacio ceo tim.

Mihajlo Vidić
Danilo Vidić
Irina Stojisavljević, najefikasnija kod devojčica

Sva finala

Devojčice do 13: Red Stars – Notorius Garnets 26:23

Devojčice do 16: Red Stars – Notorius Džems 24:22

Dečaci do 12: Red Stars – Soniks 43:42

Dečaci do 14: Red Stars – Venoms 45:43

Dečaci do 16 (1): Red Stars – Notorius Igls 53:47

Dečaci do 16 (2): Red Stars – Hornets 35:34

Juniori do 18: Red Stars – QBC Delta 65:37

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here