EPA/Ali Haider
Ormuski moreuz

​Iranska naftna industrija meta je Izraela, a pitanje prekida tranzita kroz Ormuski moreuz sve je veće. Cene nafte mogle bi da porastu za 20 dolara po barelu ako iranska proizvodnja doživi pad.

Vrednosti terminskih ugovora za američku sirovu naftu porasle su za oko pet odsto u četvrtak, pa ponovo i u petak ujutro zbog zabrinutosti da bi Izrael iz osvete za raketni napad Teherana mogao zadati Iranu fatalan udarac i napasti njegovu naftnu industriju, prenosi CNBC.

– Ako bismo videli stalni pad iranske proizvodnje od milion barela dnevno, sledeće godine došlo bi do vrhunca porasta cena nafte od oko 20 dolara po barelu – navodi Dan Struiven, rukovodilac globalnog istraživanja tržišta roba “Goldman Saksa”.

Međutim, Struiven napominje da je ovo scenario koji se može očekivati u slučaju da se naftni kartel OPEC+ ne odluči na povećanje proizvodnje. Ako ključne članice OPEC-+, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata nadoknade deo gubitaka u proizvodnji, tržište nafte moglo bi doživeti manji porast od maksimalno 10 dolara po barelu.

Iran – ključni igrać na globalnom tržištu

Od početka oružanog sukoba između Izraela i Hamasa u oktobru prošle godine, došlo je do poremećaja na tržištu nafte. Cene su ostale pod pritiskom zbog povećane proizvodnje u SAD i slabe potražnje iz Kine, ali raspoloženje bi se moglo promeniti već ove nedelje.

Cene sirove nafte u SAD zabeležile su rast nakon što je Iran pokrenuo napad balističkim projektilima na Izrael, pojačavajući napetosti u celoj regionu, ali i u svetu. Poslednjih dana analitičari u industriji izrazili su zabrinutost upozoravajući na stvarnu pretnju snabdevanja naftom.

Iran, koji je član OPEC, ključni je igrač na globalnom tržištu nafte i proizvodi skoro četiri miliona barela nafte dnevno, a procenjuje se da bi četiri odsto svetskih zaliha moglo biti ugroženo ako iranska naftna infrastruktura postane meta Izraela.

Situacija je toliko napeta da raste zabrinutost oko mogućnosti uticaja sve većih i zaoštrenih sukoba na Bliskom istoku na prekid tranzita kroz Ormuski moreuz.

Ako Izrael napadne iransku naftnu industriju, prekidi snabdevanja u Ormuskom moreuzu mogli bi da postanu zabrinjavajući, a Iran već odavno preti prekidom protoka kroz moreuz u slučaju da njegov naftni sektor bude pogođen.

Zašto je Ormuski moreuz tako važan?

Moreuz između Omana i Irana ključni je kanal kroz koji prolazi otprilike petina dnevne svetske proizvodnje nafte. Ovaj strateški važan plovni put povezuje proizvođače sirove nafte na Bliskom istoku sa glavnim svetskim tržištima.

Naftni analitičari smatraju da je upravo to bilo uzrok podizanja cene.

“U slučaju rata punog obima, cena barela nafte Brent, kakvom se snabdeva Evropa, verovatno bi skočila iznad 100 dolara po barelu, a sa bilo kakvim potencijalnim zatvaranjem moreuza cene bi skočile od 150 dolara po barelu naviše”, napisali su analitičari “Fiča” u belešci objavljenoj u sredu.

Analitičari su kazali da je verovatnoća rata punog obima i dalje “relativno niska”, ali su rizici od pogrešnog koraka bilo koje strane sada povećani.

Iako neki industrijski analitičari veruju da OPEC+ ima dovoljno slobodnog kapaciteta da nadoknadi poremećaj u iranskom izvozu, čak i ako Izrael cilja na njegovu naftnu infrastrukturu, svetski rezervni kapacitet nafte i dalje je uglavnom koncentrisan na Bliskom istoku, posebno među zalivskim državama koje bi mogle da budu ugrožene ako se pogorša već dovoljno napet sukob.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here