pixabay.com

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arktik LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankadž Džain.

– Nećemo kupovati tečni prirodni gas iz projekta Arktik LNG 2. Ne kupujemo nijednu robu koja je podložna sankcijama. Nećemo dirati ništa za šta su zemlje uvele tako opsežne sankcije – rekao je Džain, prenosi Rojters.

Zapadne zemlje uvele su sankcije projektu Arktik LNG 2 zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Sjedinjene Države su sankcionisale stotine pojedinaca i entiteta koji podržavaju vojne napore Rusije. Među njima su kompanije koje podržavaju razvoj Arktik LNG 2.

Postrojenje Arktik LNG 2 muči se da pronađe kupce, što koči planove Moskve da poveća izvoz LNG-a. Fabrika je od avgusta poslala pet pošiljki sa flotom u senci, ali gorivo još nije isporučeno nijednoj zemlji.

Iako Nju Delhi neće kupiti LNG, neke kompanije sa sedištem u Indiji pomažu floti u senci koja izvozi gorivo.

Ministar Džain je rekao da nije upoznat sa umešanošću indijskih kompanija u transport sankcionisanog ruskog tereta.

– Imamo otvoren dijalog sa SAD – izjavio je on.

Indijski ministar je rekao i da njegovoj zemlji ruski tečni gas nije potreban jer ima dugoročne ugovore sa Katarom i SAD, a povećava i sopstvenu proizvodnju.

Stručnjaci smatraju da će Moskvi biti teško da poveća izvoz LNG. Navode da su Rusi morali značajno da smanje izvoz jer ne mogu da dobiju građevinsku opremu i transportne brodove.

Tečni prirodni gas iz projekta Arktik LNG 2 bio je veoma važan za ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi mogao da snabdeva Indiju i Kinu.

Odluka Indije je veliki udarac. Indija je od početka rata u Ukrajini postala ključni trgovinski saveznik Rusije. Indija kupuje najviše ruske sirove nafte i plaća je po sniženim cenama. Međutim, ovaj trgovinski odnos postaje sve složeniji.

– Ruski izvoz nafte suočava se sa dugoročnim izazovima. Ruske rafinerije su i dalje meta ukrajinske vojske, a izvoz nafte podleže sankcijama Zapada – objašnjava Markus Fišburn iz bezbednosne kompanije S-RM.

– Ovo se dešava u kontekstu oslabljenog svetskog tržišta i, pre svega, usporavanja kineske ekonomije, što je ključno za Rusiju – dodao je Fišburn.

5 COMMENTS

  1. СЛУГЕ БИЛИ СЛУГЕ ОСТАЛИ
    ЗАТО РАДО ПРЕПРОДАЈУ
    ТУ ИСТУ НАФТУ
    ЗАПАДНИМ КЛИЈЕНТИМА
    И ЗАРАЂУЈУ ДОБАР НОВАЦ
    ОГАВНА
    ПОЛИТИКА
    ПРЕУЗИМАЈУ ОД ЗАПАДА
    ЖАЛОСНО

    СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Koje sankcije su te demokratske evropske zemlje i Amerika,uveli Izraelu za genocid na Bliskom istoku?Pitam za druga?

  3. Po vašem Rusija toliko brzo gubi saveznike,da će vam za nedelju dana ponestati zemalja, pa ćete morati da poćnete drugi krug!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here