Tanjug
Predsednik SVM Balint Pastor

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je da se ta stranka protivi ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji.

On je podsetio da je 2010. godine u Skupštini Srbije pozdravio ukidanje obaveznog služenja vojnog roka.

Pastor je rekao da je rukovodstvo SVM zaključilo da, pošto sada u Skupštini Srbije i bez njihovih poslanika postoji većina za prihvatanje predloga o vojnom roku, te ne mogu da spreče donošenje zakona o tome, pokušaće da izdejstvuju olakšice prihvatljive za mađarsko stanovištvo.

On je naveo da neće doći do rata na prostoru Srbije, i da Vlada nije zbog situacije na Kosovu predložila uvođenje redovnog služenja vojnog roka.

– Razumemo zbog čega je predsednik Srbije predložio uvođenje obaveznog vojnog roka, ali SVM se ipak tome ne raduje jer to može da doprinese odlasku ovdašnjih Mađara – ocenio je Pastor.

Vučić: Cilj je da Mađari ostanu u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom izjave Pastora da se protivi uvođenju obaveznog vojnog roka jer će to dovesti do iseljavanja Mađara, rekao da je cilj da Mađari ostanu da žive ovde u Srbiji i da će Pastora prvom prilikom pozvati na razgovor.

– Naš cilj je da Mađari ostanu da žive u Srbiji, a mi moramo da se rukovodimo i bazičnim principima pripremljenosti za odbranu zemlje baš kao što sve zemlje na svetu to rade – rekao je Vučić.

On je istakao da će u međusobnom dogovoru biti pronađena rešenja koja će “biti najbezbolnija”.

4 COMMENTS

  1. КАО ДА У МАЂАРСКОЈ
    НИЈЕ ОБАВЕЗАН ВОЈНИ РОК
    ЉУДИ
    75ДАНА НИЈЕ ТАКО ПУНО
    НОВОЈ ГЕНЕРАЦИЈИ
    ТО КОРИСТИ

  2. Ovako ne bi mislio i javno govorio stari Istvan Balint koji je zasluzan za normalne i dobre odnose Srba i Madjara.Nikada se Madjari nisu protivili sluzenju vojnog roka za vreme JNA.Ova izjava ovog Balinta je problematicna jer i madjari u madjarskoj sluze voni rok i obavezni su prema NATO paktu.Ova izjava Balinta je za osudu jer Srbija je i njihova drzava..Ovo je opasna i zlonamerna izjava.Vojni rok od 75 dana je za mlade ljude ne samo patriotska duznost nego i obuka i velika pomoc za mladu generaciju da se usavrsava u odbrani zemlje i da shvati svoju odgovornost koja ih ceka u zivotu.

  3. Небулоза. Какве везе има служење војног рока у Србији са Мађарском мањином? Ово је непримерена реторика. У основи злонамерна и непријатељска према земљи у којој дотични живи

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here