Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će deonica brze pruge od Novog Sada do Subotice biti otvorena 24. novembra, što je godinu dana pre predviđenog roka i najavio da će se za dve godine, iz Beograda do Budimpešte, stizati za dva sata i 40 minuta, odnosno za sat i po iz Subotice do mađarske prestonice.

Vučić je, tokom obilaska završnih radove na staničnoj zgradi Železničke stanice u Subotici, rekao da je ova pruga važna kako za Suboticu, tako i za Mađare koji žive u našoj zemlji.

– Uredili smo sa Mađarima da se ne staje na granici, nego da budu i jedni i drugi carinici u Beogradu i Budimpešti. To je naš bilateralni dogovor sa Mađarima, koji su Evropljani prihvatili. Nema čekanja, jurimo preko granice i to je to – rekao je predsednik.

Vučić je naveo da će takozvani zeleni koridori sa EU i Mađarima, ukoliko ih dobijemo, biti podsticaj daljoj saradnji Srbije i Mađarske. Dodao je da građani mnoge realizovane projekte nisu mogli ni da sanjaju, a posebno ovu brzu prugu.

– Nije se ni pričalo o tome, da ćemo ovako da idemo, da ćemo biti brži od Mađara i u izvođenju radova i u pripremi završetka radova, ali i da imamo bržu prugu nego oni koji su svakako razvijeniji i uspešniji od nas – rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio kineskom ambasadoru Li Mingu, rekavši da Srbija ovakvu brzinu razvoja ne bi postigla bez njihove podrške.

– Suštine je u tome da smo mi uz pomoć Kineza ovu prugu završili godinu dana ranije – rekao je Vučić i dodao da je sa naše strane najzaslužnija pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Anita Dimoski, koja je vodila projekat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here