commons.wikimedia/Donetsk Regional Military Civil Administration
Vuhledar

Kontrolu nad gradom obe strane smatraju važnim zbog njegovog položaja na uzvišenom terenu i zato što se nalazi na raskršću istočnog i južnog fronta.

Ruske trupe u potpunosti kontrolišu Vuhledar u Donjecku, grad koji je odolevao ruskim napadima više od dve godine, objavili su u sredu Telegram kanal SHOT i proruski ratni blogeri, a preneo Rojters.

Britanska agencija u nastavku donosi detalje o važnosti lokacije i toku borbi.

Šta je Vuhledar?

Vuhledar – što znači “dar uglja” – rudarski je grad u istočnoj Ukrajini, regionu Donjeck sa predratnim stanovništvom od približno 14.000 ljudi, od kojih su gotovo svi pobegli.

Izgradio ga je Sovjetski Savez sredinom 1960-ih oko rudnika uglja i tamo su sada dva rudnika sa značajnim rezervama ovog energenta.

Rusi grad, koji se nalazi na širokoj ravnici i sastoji se od visokih stambenih zgrada i drugih građevina, nazivaju Ugledar.

Zašto je važan Rusiji?

Moskva smatra da je Donjeck jedan od četiri ukrajinska regiona koje je anektirala 2022. godine, što Kijev odbacuje kao nezakonito. Ruske vlasti preuzimanje kontrole nad Vuhledarom vide kao važnu odskočnu dasku za uključivanje celog regiona u Rusiju.

Kontrolu nad gradom – koji su Rusi dugo smatrali jednom od najtežih ukrajinskih utvrđenih pozicija za probijanje – obe strane smatraju važnim zbog njegovog položaja na uzvišenom terenu i zato što se nalazi na raskršću istočnog i južnog fronta, što mu daje dodatni značaj kada je reč o snabdevanju snaga obe strane.

Dok su ukrajinske snage u potpunosti kontrolisale Vuhledar, mogle su da koriste grad kao platformu za granatiranje linija snabdevanja ruske vojske u tom području.

Grad se nalazi u blizini železničke pruge od Krima, poluostrva na Crnom moru koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine, do ukrajinske industrijalizovane regije Donbas, koja se sastoji od Donjecka i istočnog regiona Lugansk, čiji je najveći deo pod kontrolom Moskve.

Zauzimanje Vuhledara, koji Rusija prikazuje kao jedno od poslednjih ukrajinskih uporišta u južnom Donjecku, otvara put ruskim snagama za napredovanje na drugim mestima.

Kako je Rusija zauzela Vuhledar?

Ruske snage zarobile su ukrajinske vojnike u gradu u, kako su ih nazvali, mini kotlu, postepeno ga okružujući sa svih strana i tako otežavajući ukrajinskim snagama dopunu ili rotaciju snaga u gradu i iz njega.

Kad se takav kotao zatvori, nešto što ruski vojni blogeri kažu da se već dogodilo, više nema izlaza ni ulaza ni izlaza za branioce koji su u tom slučaju meta bombardovanja razornim klizećim bombama.

Ruske snage su prethodno pokrenule najmanje četiri velika pokušaja da zauzmu Vuhledar, ali su odbijene uz žestok otpor ukrajinske 72. izdvojene mehanizovane brigade.

Nijedna strana ne otkriva gubitke, ali ukrajinski zvaničnici navode kako su ruski gubici pretrpljeni tokom prethodnih neuspelih pokušaja zauzimanja grada bili značajni. Moskva kaže da je Kijev, takođe, platio visoku ljudsku cenu tokom nastojanja da zadrži Vuhledar.

Kako sada izgleda grad?

Žestoke borbe, koje se vode od 2022. godine, pretvorile su najveći deo grada u ruševine.

Snimci ruskih snaga koje mašu svojom zastavom na krovu upravne zgrade u utorak u centru pokazuju građevinu koja je u delovima pretvorena u ruševine i čiji su zacrneli prozori razneti.

Maksim Verbovski, zamenik gradonačelnika Vuhledara, rekao je ukrajinskim državnim medijima prošle godine da je svaka zgrada oštećena zajedno sa celokupnom infrastrukturom. Rekao je tada da je ostalo manje od 500 civila, među kojima troje dece i mnogo penzionera. Sva deca i većina odraslih u međuvremenu su evakuisani, navodi Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here