Pixabay

Ako ste zaista i konačno odlučili da se oslobodite loše navike – cigareta, nakon nekoliko minuta u vašem telu će početi da se dešavaju promene.

Svaka kriza koja vas pogodi na kraju će se isplatiti zbog koristi koje ćete dobiti od prestanka pušenja. Telo počinje da prolazi kroz promene odvikavanja od pušenja nekoliko minuta nakon poslednje cigarete, posebno ako ste bili jako zavisni.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, prvi pozitivni efekti javljaju se već 20 minuta nakon poslednje cigarete.

20 minuta posle cigarete

Kada prođe 20 minuta vaši otkucaji srca će se vratiti u normalu, jer pušenje povećava broj otkucaja srca i sužava krvne sudove.

Cigarete imaju „više od 7.000 štetnih hemikalija“ koje će negativno uticati na vaše telo, tako da će prestanak pušenja i otklanjanje njih pomoći vašem telu da se vrati u normalu.

Osam sati posle cigarete

Posle osam sati nivo kiseonika će se vratiti u normalu pošto je ugljen-monoksid – koji sprečava krv da prenosi što više kiseonika – iz cigareta je eliminisan.

SZO objašnjava: „Nivo kiseonika se oporavlja, a štetni nivo ugljen-monoksida u krvi će se smanjiti za polovinu“.

48 sati posle cigarete

Prema SZO, dva dana posle prestanka pušenja sav štetni ugljen-monoksid biće izbačen iz vašeg sistema. Ujedno, pluća počinju da čiste sluz, što znači da će se čula ukusa i mirisa poboljšati.

72 sata posle cigarete

Za samo tri dana, primetićete da je disanje lakše – to je zbog opuštanja bronhijalnih puteva u plućima. U međuvremenu će se povećati i nivo energije.

Dve do 12 nedelja nakon cigarete

Ako pređete početnu i najtežu fazu za prestanak pušenja, u roku od dve do 12 nedelja, krv će se pumpati „kroz srce i mišiće mnogo bolje jer će vam se cirkulacija poboljšati“.

Tri do devet meseci posle cigarete

U roku od tri do devet meseci, kašalj pušača i svi problemi sa “zviždanjem” ili disanjem će se poboljšati jer se vaša plućna funkcija povećava za do 10 procenata.

Godinu dana posle cigarete

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ako pušač uspe da ne zapali cigaretu 365 dana, rizik od srčanog udara će se prepoloviti u poređenju sa redovnim pušačem.

10 godina posle cigarete

Decenija bez cigareta smanjuje rizik za pola od smrti od raka pluća u odnosu na to da ste nastavili da pušite.

Ostavljanje cigareta, naročito kod dugogodišnjih i pasioniranih pušača je veliki izazov. Savetuje se da ne odustajete od ideje ostavljanja pušenja, pa čak iako „kriza“ u nekom trenutku pobedi i zapalite cigaretu, cilj je važan, a to je da ih ostavite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here