Pexels

Najbolje je da ne kupujete detetu prvi telefon pre šeste godine, tvrdi psiholog i profesorka na Odseku za javno zdravstvo Škole za sport i fizičku aktivnost Univerziteta u Šefildu, Liana Azevedo.

Prema mišljenju mnogih pedijatara i psihologa, rano korišćenje pametnih telefona može da izazove dugoročnu štetu. Azevedo je objasnila da je šesta godina kritično razdoblje u detetovom razvoju, pre koje možda nije prikladno izlagati dete bilo kakvim interaktivnim medijima, piše “Dejli mejl”.

– Činjenica je da do šeste godine života deca razvijaju najvažnije motoričke sposobnosti i veštine međuljudskih komunikacija, koje najbolje savladavaju ličnom komunikacijom. Uvođenje korišćenja pametnog telefona u preranom uzrastu može da podstakne dete da konvencionalnu igru zameni igračkama, a vršnjake mobilnom zabavom – izjavila je.

Osim toga, neke su studije pokazale da količina sive materije u mozgu dostiže vrhunac neposredno pre šeste godine života. Kako se ne bi poremetio proces razvoja mentalnih sposobnosti, ne preporučuje se upotreba tehnoloških uređaja.

– Deca mlađa od dve godine uopšte ne bi trebalo da provode vreme pred ekranom, a petogodišnjaci mogu da koriste telefon, tablete i računare najviše sat vremena dnevno – ističe Azevedo.

Dodala je da deca mlađa od šest godina mogu da budu posebno osetljiva na efekte pametnih telefona koji ometaju san. Rano izlaganje sadržajima društvenih medija takođe može uticati na mentalno zdravlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here