Vesti
Baka Marija i deca sa donacijom iz Nemačke

Nemojte dolaziti u Sjenicu i trošiti vreme i gorivo, upravo krećem iz rudnika Štavalj i vozim ugalj za Novi Pazar, biću u prigradskom naselju Deževski put gde ručno, lopatom i kolicima u jedan podrum treba da ubacim šest tona. Ostaću tamo do večeri, možda i do ponoći, videćemo se i preuzeću donaciju.

Vredna podrška

Ovako nam se, dok smo mu javljali da mu je iz Nemačke, od dobrotvora Zvonka Sarajlije, poreklom iz Pljevalja, stigla nova pomoć od 1.000 evra, javio Slobodan Bandović, siromašni nadničar iz sela Gradac na Pešteru, dugogodišnji štićenik našeg Humanitarnog mosta koji, iako mu naši čitaoci i drugi dobrotvori širom sveta svojski pomažu duže od decenije, a pre tri godine sagradili su mu i manju kuću, jedva opstaje i prehranjuje suprugu Stanku, majku Mariju i decu Stefana, Petra i Milicu.

Zahvalan: Slobodan prilikom preuzimanja donacije

Od dobrotvora Zvonka Sarajlije Bandovići su u julu ove godine dobili donaciju od 500 evra kojom su se prehranjivali tokom leta, decu pripremili za školu i kupili im knjige, izmirili i deo duga za struju, kupili brašno i druge namirnice i dva puta vodili baku Mariju na lekarske preglede u Sjenicu. Nova pomoć ovog plemenitog Pljevljaka, koji je poželeo da im koliko-toliko, promeni i poboljša život, stigla im je u pravo vreme, dok se bez ikakvih značajnijih prihoda spremaju za zimu koja je u srpskom Sibiru uvek duga, hladna i neizvesna.

Nije lako po celo leto, po najvećim vrućinama kositi i plastiti seno, tovariti ugalj, kopati grobove za preminule Pešterce i raditi druge najteže fizičke poslove da bi prehranio porodicu, utoplio mališane, kupio im knjige i čiste ih poslao u školu, da nije sjeničke narodne kuhinje gde dobijamo po jedan obrok dnevno, po koji obično ide baka Marija, bilo bi još teže.

Baka i unuci

Široko srce

Donacija iz Nemačke stigla nam je u pravom trenutku, što bi se reklo u minut do dvanaest, kada bez dinara u kući našem pokojnom sinu Radiši, koji je posle duge i teške bolesti preminuo u oktobru prošle godine, pripremamo godišnji pomen, kupujemo ogrev, obezbeđujemo zalihe brašna… Sve je poskupelo, ja dnevno, kad ima posla, a zimi ga uglavnom nema, mogu da zaradim 20-30 evra, od toga ne možemo da preživimo. Zato nam je ova donacija, kao i sve prethodne, zlata vredna. Hvala do neba dobrom Zvonku, velikom čoveku, širokog srca i dobre duše, šaljemo mu najveće pozdrave i želimo mu svaku sreću u životu, bog će, sigurni smo, nagraditi njegovu dobrotu – poručuje ovaj žilavi i izuzetno siromašni Pešterac.

Samo za ugalj i drva porodici Bandović trebaće ovih dana 600-700 evra, ponovo im je narastao i dug za struju, moraće da kupe i bar pet-šest džakova brašna, ulje, šećer i ostale namirnice, baka Marija je ozbiljno bolesna, pa joj je potrebno puno lekova, zdravstvene probleme ima i Slobodanova supruga Stanka, od ove jeseni najstariji Stefan je srednjoškolac, pa svakodnevno autobusom putujuje u 15 kilometara udaljenu Sjenicu, karta u jednom pravcu košta 300 dinara.

Stara kuća: Supružnici Bandović

Hvala do neba

Sve će ovo biti podnošljivije i lakše uz pomoć koju nam je poslao dobri Zvonko Sarajlija, zahvaljujući njegovoj vrednoj donaciji zimu čekamo sa manje strepnje i neizvesnosti, u nadi da će naš Stefan u Sjenici imati za burek ili kiflu, da će nam kuća uvek biti topla i da nećemo biti u mraku i gladni, nas su dobrotvori, mahom čitaoci “Vesti”, svojevremeno izvukli sa dna i više puta spasavali da ne odemo u ponor, pomogli su nam i kada smo izgubili našeg Radišu, od te tragedije još ne možemo da se priberemo, niti ćemo se ikada oporaviti, ali moramo ići dalje, zbog Stefana, Petra i Milice koji rastu i koji će, nadamo se i bogu molimo, imati lepši život – dodaje baka Marija Bandović i takođe nas moli za dobrotvoru Zvonku prenesemo njenu neizmernu zahvalnost.

Teško bez Radiše

Čitaoci “Vesti” godinama su nam pomagali da naš Radiša progovori i krene u školu, suočavao se sa više bolesti, imao nekoliko operacija i hrabro borio, taman kada se stanje popravilo i kada smo pomislili da smo ga zajednički spasli, iznenada je preminuo, imao je samo 12 godina, uz bedu i sirotinju, tuga za njim nas je dodatno “ubila” – ističe Slobodan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here