Lična arhiva
Učesnici promocije u Niderucvilu

U Niderucvilu je održana promocija dvadesetog, jubilarnog zbornika književnih radova “Zaveštanja”, koji predstavlja simbol kontinuiranog rada Udruženja srpskih pisaca Švajcarske. Od 2005. USPŠ svake godine objavljuje ovaj zbornik na ćirilici, omogućavajući autorima iz naše zajednice da podele svoja literarna ostvarenja.

Ove godine zbornik je dodatno obogaćen saradnjom sa likovnim umetnicima koji žive i stvaraju u Švajcarskoj. Umesto klasičnih ilustracija u “Zaveštanju” su fotografije umetničkih slika, što je doprinelo vizuelnoj privlačnosti i sveukupnom umetničkom doživljaju.

Promocija je okupila članove USPŠ, autore radova i goste, stvarajući toplu i inspirativnu atmosferu. Ovaj događaj je još jednom potvrdio važnost zajedništva i kulturne razmene unutar naše dijaspore.

– Svaka stranica Zaveštanja nosi duboku emotivnu i kulturnu vrednost, čuvajući i negujući našu književnu baštinu – izjavila je Žaklina Marković Mitić, predsednica USPŠ, obraćajući se prisutnima.

Istakla je i važnost očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao osnovnog mosta prema našim korenima. Posebno je zahvalila Stani i Luki Laziću, vlasnicima hotela Oksen, koji godinama omogućavaju da se književne večeri i promocije održe u prijatnom i elegantnom ambijentu.

Zbornik “Zaveštanja” nastavlja svoju misiju da inspiriše nove generacije pisaca i čitalaca, čuvajući bogatstvo našeg kulturnog nasleđa budućim generacijama.