Z. Mirković
Draga gošća: Silvija Janković sa mališanima "Mokranjca"

Silvija Janković, predsednica 5. bečke opštine, posetila je Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac”. Zajedno sa Amarisom Bajrić, portparolkom Socijaldemokratske partije Austrije, ona se upoznala sa radom srpskog društva čiji je gost bila i ranije. U prepunim prostorijama “Mokranjca” deca i roditelji su Jankovićevu dočekali na prikladan način.

Saša Kostić i Saša Božinović, predsednik i potpredsednik društva, upoznali su gošće sa radom “Mokranjca” i uslovima u kojima neguju srpsku kulturu i tradiciju.

U sali za vežbanje pred oko 100-ak dece i isto toliko roditelja Božinović je, pozdravljajući gošće, istakao da je Jankovićeva jedina predsednica neke od bečkih opština srpskog porekla, što je pozdravljeno aplauzom. Jankovićeva se obratila prisutnima i iznela oduševljenje brojem dece koje društvo okuplja.

– Značajno je da Bečlije srpskog porekla ne zaboravljaju na svoje korene, čuvaju svoju kulturu i identitet – istakla je Jankovićeva.

Najavila je da će se truditi da što više, u skladu sa svojim mogućnostima, pomaže “Mokranjcu”, ali i drugim srpskim klubovima u Beču. Dogovorena je saradnja i češće sastajanje.

Posle obraćanja Jankovićeva je razgovarala sa roditeljima i upoznala se sa njihovim viđenjem položaja Srba u Beču.

– Mi u “Mokranjcu” smo izuzetno srećni i ponosni što smo imali priliku da ugostimo predsednicu 5. bečke opštine i gospođu Bajrić i što smo bili u mogućnosti da ih upoznamo sa našim radom, pokažemo im naše prostorije i da vide koliko dece okupljamo. Uvereni smo da će saradnja biti nastavljena, pre svega zbog činjenice da je Silvija Janković poreklom iz Srbije – naveo je Božinović.

Kostić, Janković, Stanković i Božinović

Poziv na Dečju smotru

Večeri sa predsednicom 5. bečke opštine pridružio se i Aleksandar Stanković, predsednik Austrijsko-srpskog saveza folklora. On je sa gošćama razgovarao o aktivnostima krovne organizacije i preneo im šta su planovi za naredni period. Tako je gošće pozvao na Dečju smotru folklora koja će se 23. novembra održati u bečkoj dvorani Halman dom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here