Kosovo online
Aleksandar Vučić

U Prištini se priča o ratu, a u Beogradu isključivo o razvoju, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da dijaloga nije bilo jer to druga strana nije želela.

– U Prištini se priča o ratu, u Beogradu se ne priča o ratu. Ja sam sve vreme pričao o razvoju Srbije, kako moramo da se menjamo. Ljudi koji bi da ratuju ne razmišljaju kako da rade i uče više, kako da prave univerzitete i fakultete drugačijim i boljim. Mi ne volimo da ratujemo i ne planiramo da ratujemo. Mi samo želimo da sačuvamo svoj Ustav, svoje vitalne nacionalne i državne interese poštujući Albance, razgovarajući i rešavajući probleme kroz dijalog – rekao je Vučić u Ženevi upitan za dijalog i pominjanju rata na Kosovu.

Istakao je da se plaši da dijaloga nije ni bilo zato što jedna strana to nije želela, a ta strana, ukazao je – nije srpska.

– Verujem da će se prilike promeniti u budućnosti i da će neko dobro razumeti da od dijaloga i kompromisnih rešenja svi imaju koristi. To da se pretnjama stvari rešavaju, etničkim čišćenjem Srba, pre svega sa severa Kosova, nije ozbiljna politika i ona neće doneti rezultate – podvukao je Vučić.

Na pitanje u vezi sa protestima u Preševu, kazao je da srpske vlasti pažljivo slušaju sve građane i Preševa i Bujanova, sve njihove primedbe i najavio da će uskoro doći u posetu tom delu zemlje.

Ukazao je, ipak, da se tamošnji protesti više tiču gubitka vlasti “pro-Kurtijevih” snaga, posebno u Bujanovcu.

– Ne sviđaju im se Albanci koji su na vlasti, doduše zajedno sa Srbima u Bujanovcu. Protesti su demokratsko pitanje. Kod nas su demonstracije, za razliku od situacije u Prištini, dozvoljene. Nemamo problem kada Albanci demonstriraju, pažljivo slušamo sve njihove primedbe. Smatram da je najvažnije da dovedemo nekog od velikih investitora pre svega u Bujanovac, ali i u Preševo – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da je otvorio porodilište u Preševu, da je u nekoliko navrata posetio Bujanovac i učinio sve da jednako budu asfaltirana i srpska i albanska sela.

– Uskoro ćemo da obnovimo školu i da uložimo mnogo novca uz jedno od albanskih sela. Nastavićemo da ulažemo novca, pomažemo narodu koji tamo živi i nastavimo zajednički život – dodao je Vučić.

Upitan da li se rukovao sa Aljbinom Kurtijem, odgovorio je da se nikada nije pozdravio s njim.

– Pretpostavljam, niti je on nesrećan zbog toga, a nisam ni ja zaplakao nijednom –  istakao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here