Tanjug
Sećanje na slavnog reditelja:Promocija knjige

U okviru pratećeg programa 17. LIFFE, o knjizi “Velikan filmskog platna”, govorili su autorka Tatjana Nježić, supruga Gorana Paskaljevića Kristina i član Umetničkog saveta LIFFE Miroljub Vučković.

Tatjana Nježić je na početku kazala da ako je neko uporišna tačka i most u kulturi između Francuske i Srbije, onda je to Goran Paskaljević.

– Meni je veliko zadovoljstvo što je knjiga objavljena u ediciji “Festovih 50”, jer je Goran u jednom periodu bio čelni čovek Umetničkog saveta tog našeg prestižnog filmskog festivala i mnogo je uradio za taj festival, i kada je bio na njegovom čelu, i kada je bio neko ko samo podržava film. Žao mi je što je nismo knjigu uradili ranije. Razgovarali smo o tome, ali stvar je moje neodgovornosti, da tako kažem, jer sam razmišljala kako je Goran u top formi, pravi filmove, imamo vremena, biće i onda kada nas je sustigla ta strašna vest, kad nije više bio među nama, onda me je to grizlo i pritiskalo i drago mi je da sam uradila knjigu – kazala je Nježićeva.

Miroljub Vučković je istakao da je Goran Paskaljević bio jednostavan, a jako kompleksan čovek.

– Bio je neprikosnoveni talenat i ono što me je fasciniralo, od “Legende o lapotu” pa nadalje, kroz “Zemaljski dani teku” koje je Goran jako voleo, jeste neprikosnoveno čovekoljublje! Koristim tu reč jer kao da čitam neki tekst koji se odnosi na vernike – kaže Vučković.

Prisetio se kako je sa Goranom bio u Rio de Žaneiru, San Sebastijanu, kada su radili katalog za retrospektivu u Bergamu koja je bila jedna od prvih koja je pokrenula lavinu izuzetnih programa koje radi MoMA, u kojima se govori o čoveštvu svetske istorije savremene umetnosti.

– Goran i ja smo sarađivali na Festu. Bio sam direktor Festa, a on predsednik Umetničkog saveta i to je, kao i sve stvari, radio s neverovatnim šarmom, bez ikakve pompe i glorifikacije. Samo kaže da dolazi Šarl Aznavur i Aznavur dođe. To je moć, to je šarm. Goran Paskaljević je bio jako poštovan u inostranstvu. Sećam se kako je kustos Muzeja moderne umetnosti u Njujorku Lorens Kardiš, sa znatiželjom i poštovanjem očekivao vesti o novim projektima Gorana Paskaljevića.

Važno da ovo delo postoji

Goranova supruga Kristina Paskaljević priznala je da joj je drago i da je važno da knjiga postoji, jedino joj je žao što on to nikada neće čitati.

– Tanja ga dugo zna, i ovo što je ona objasnila, bila je u Njujorku, Solunu, svuda… Sećam se čak i nekih incidenata koje smo imali na putu do Soluna kada je on vozio i kada smo shvatili da smo ostali bez benzina (smeh) i morala sam da idem da donosim balone…)

“Mačji krik” u Kanadi

Najnoviji filmski hit “Mačiji krik” imaće kanadsku premijeru na internacionalnom festivalu u Vankuveru (VIFF), u takmičarskom programu “Severna Svetla”, 1. oktobra 2024. Film “Mačji krik” po istoimenom scenariju Gorana Paskaljevića i Đorđa Sibinovića režirala je kanadsko-srpska rediteljka Sanja Živković. Film je prva kanadsko-srpsko-hrvatska koprodukcija. Uloge tumače Jasmin Geljo, Marija Škaričić, Andrijana Đorđević, Sanja Mikitišin, Denis Murić, Sergej Trifunović, Srđan Miletić i mnogi drugi.

Srpska premijera filma “Mačji krik” predviđena je za februar 2025.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here