A. Marković
U porti crkve: Spomenik vojnicima Gvozdenog puka u Dasiji

U mestašcu Dasija, udaljenom 12 kilometara od grada Krfa, već nekoliko godina postoji spomenik posvećen vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije “Knjaz Mihailo”, poznatijem kao Gvozdeni puk, kojima je ovo grčko ostrvo postalo večna kuća.

Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva i Balkanski centar evropskih studija inicirali su postavljanje spomenika Gvozdenom puku i Moravskoj diviziji, a obeležje je osveštano i postavljeno u avgustu 2017. u porti crkve u Dasiji. Tada su položeni i venci, a uz državne predstavnike Srbije i Grčke prisustvovali su i članovi udruženja potomaka slavnih ratnika i udruženja koja se bave očuvanjem istorije.

Bilo je zamišljeno da spomenik bude podignut i postavljen kao “krajputaš” na magistrali između Dasije i Ipsosa, ali je na inicijativu velikog prijatelja srpskog naroda Kostasa Nikolouzosa, gradonačelnika Krfa, odlučeno da spomen-obeležje bude podignuto u Dasiji, na mestu gde se nalazilo srpsko groblje i odakle su kosti srpskih junaka prenete u mauzolej na ostrvu Vido.

Svečana ceremonija: Polaganje venaca na spomen-obeležje

– Od momenta kada je noga prvog srpskog vojnika kročila na obalu Krfa, ovo prelepo mitsko ostrvo za nas Srbe će zauvek postati ostrvo spasa, nade, stradanja ali i vaskrsnuća srpske vojske i Srbije – kaže za “Vesti” Aleksandra Marković, predstavnica Balkanskog centra evropskih studija.

Ona podseća da je pokrenuta inicijativa za izgradnju dečjeg i omladinskog kampa na Krfu gde bi mladi pored istorije učili grčki jezik i uspostavljali još bliskije prijateljske veze između srpskog i grčkog naroda.

Kako su “Vesti” već pisale kamp bi trebalo da bude izgrađen na dva hektara u mestu Mesongi, imaće od 100 do 150 kreveta, sportska igrališta, malu crkvu i sve što je potrebno za boravak dece i omladine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here