EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Dezerterstvo u ukrajinskoj vojsci je u drugoj polovini godine poprimilo masovni karakter, piše ukrajinski portal “Strana”.

“Problem dezertiranja ukrajinskih vojnika u određenim razmerama je postojao od samog početka rata, ali je od druge polovine 2024. godine zaista poprimila masovni karakter. Prema zvaničnim podacima, samo je u 2023. zbog neovlašćenog napuštanja vojnih jedinica i dezerterstva osuđeno 1.577 vojnika, a to je samo vrh ledenog brega, navodi se u saopštenju”, objavljenom na sajtu.

U članku se takođe ističe, sa pozivanjem na ljude koji se bave nelegalnim prebacivanjem preko granice, da su ranije među onima koji su tražili ilegalne načine napuštanja Ukrajine to bili usamljeni slučajevi. Od maja ove godine u gotovo svakoj grupi su jedan ili nekoliko vojnika.

“Vremenom se akumulira umor, pored toga, vidite kako oko vas ljudi ginu, postaju bogalji. Ali, najvažnije je da je nejasno kako će se sve ovo završiti i kada. A život prolazi. Uopšte, nakon drugog ranjavanja u februaru 2024. godine iz bolnice sam samovoljno napustio jedinicu, neko vreme proveo kod rođaka u selu kod Vinice, a zatim našao ‘koridor’ za Rumuniju”, navodi list izjavu jednog od ukrajinskih dezertera.

Ukrajinski TV kanal “Novosti. Lajv” je, pozivajući se na ukrajinsku političku i javnu ličnost Olesja Donija 23. avgusta objavio da je u Ukrajini ove godine zabeleženo 37 hiljada slučajeva dezerterstva i nedozvoljenog napuštanja jedinica, što je četiri puta više od 2022. godine.

Poslanik Vrhovne rade Ruslan Gorobenko ranije je izjavljivao da je u Ukrajini protiv ukrajinskih vojnika zbog nedozvoljenog napuštanja jedinica ili odbijanja da učestvuju u borbama pokrenuto više od 80 hiljada krivičnih postupaka.

U Ukrajini je od 24. februara 2022. godine uvedeno ratno stanje. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o opštoj mobilizaciji. Muškarcima od 18 do 60 godina tokom perioda vanrednog stanja zabranjeno je napuštanje Ukrajine. Za izbegavanje služenja vojnog roka za vreme mobilizacije, u državi je predviđena krivična odgovornost u vidu zatvora do pet godina.

Ranije je pravnik ukrajinskog Centra za podršku veteranima i njihovim porodicama Roman Lihačov saopštio da je u Ukrajini od 2022. godine zabeleženo više od 100 hiljada slučajeva samovoljnog napuštanja jedinica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here