Pexels

Stručnjaci su primetili povezanost između vremenskih uslova i gubitka kose – koliko god ova pojava bila prirodna, postoje načini da se smanji količina.

Promene godišnjih doba donose i različite promene u našem telu, a jedna od manje poželjnih pojava može da bude povećano opadanje kose.

Ako primetite više nego inače dlaka na jastuku, u odvodu tuša ili na četki za kosu tokom prelaska iz jedne sezone u drugu, moguće je da se suočavate sa tzv. sezonskim opadanjem kose, piše Real Simple, a prenosi Sensa.hr.

Što je sezonsko opadanje kose?

Ljudi svakodnevno izgube oko 100 pramenova kose, ali oni koji pate od sezonskog opadanja kose primete nagli porast ove pojave, bez očiglednih zdravstvenih razloga.

„Sezonsko opadanje kose nastaje kada vaše vlasište doživi stres zbog promena temperature, što rezultira opadanjem kose,“ objašnjava Ves Šarpton, frizer i edukator brenda Hairstory. Jesen i proleće najčešće je vreme za ovaj tip gubitka kose.

Naša kosa prolazi kroz nekoliko ciklusa: anagen (faza rasta), katagen (prelazna faza), telogen (faza odmora) i egzogen (faza opadanja). Prema švajcarskoj studiji iz 2009, kosa tokom leta ulazi u telogenu fazu, a u jesen (ponekad i proleće) započinje egzogenu fazu opadanja.

Još uvek se istražuje šta tačno izaziva ovaj prelaz, no pretpostavlja se da promene temperature podstiču vlasište i folikule da pređu u fazu opadanja.

Kako se nositi sa sezonskim gubitkom kose

Najvažnije je posvetiti pažnju vlasištu. Suvo vlasište može da pojača opadanje kose, zato je korisno koristiti dubinske regenerativne tretmane barem jednom nedeljno tokom promena godišnjih doba.

Tretmani vrućim uljem, posebno uljima koja podstiču rast kose (poput ulja zelenog čaja, ricinusovog ulja ili ulja geranijuma), mogu značajno da pomognu. Brit Dion, stilistkinja i umetnička direktorka Aveda, takođe preporučuje korišćenje šampona za dubinsko čišćenje da biste uklonili prljavštinu i masnoću, ali i stimulisali folikule.

Uravnotežena ishrana takođe igra veliku ulogu.

„Održavanje optimalnog nivoa ključnih nutrijenata za rast kose može da spreči sezonsko opadanje“, kaže Vilijam Gonac, sertifikovani triholog i osnivač Advanced Trichology-ja. Nutrijenti poput vitamina D3, gvožđa, cinka, B12 i folata su ključni.

Njihov nedostatak, kao i upale izazvane sezonskim alergijama, povećanim unosom šećera i smanjenim izlaganjem suncu, mogu da povećaju gubitak kose. Uzimanje dodataka ishrani i konzumacija protivupalnih namirnica mogu da pomognu. Na kraju, izbegavajte prekomerno korišćenje termičkih alata i agresivne boje za kosu u prelaznim mesecima da biste smanjili rizik od sezonskog opadanja i iritacija vlasišta.

Sezonsko opadanje kose je normalno i nema razloga za zabrinutost – ono će proći. Međutim, ako gubitak kose potraje i nakon promene sezone, preporučuje se poseta trihologu da biste otkrili pravi uzrok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here